NA DANAŠNJI DAN

Arsen Dedić: 86. godišnjica rođenja utemeljitelja šansone na Balkanu

Danas je nedjelja, 28. juli/srpanj 2024. godine, do kraja godine preostalo je još 157 dana

Arsen Dedić. Nacional.hr

I. P.

28.7.2024

Na današnji dan 1938. godine, rođen je Arsen Dedić, hrvatski kompozitor, književnik, prevoditelj, pjesnik i kantautor. Autor je i izvođač više desetaka šansona te pobjednik mnogih muzičkih festivala. Slovi za jednog od utemeljitelja šansone u Hrvatskoj i uopće na Balkanu.

Na estradnoj sceni se pojavio 1969. godine, kada je objavio svoj prvi album „Čovjek kao ja“, koji je vrtoglavom brzinom dospio na vrh tadašnje top-liste prodatih albuma. Osvojio je naslov zlatne ploče, prve uopće za jugoslavensku diskografsku kuću„Jugoton“, a prodat je u 60.000 primjeraka. „Čovjek kao ja“ uvršten je među najbolje debitantske albume jugoslavenske muzike svih vremena. Svi naredni albumi i pjesme postizali su ogroman uspjeh, te postali evergrini koje nam je ostavio za vječnost. A svojim zaštitnim znakom sam je proglasio pjesmu “Moderato Cantabile”.

Uz muziku, objavio je više zbirki lirike. Prevodio je i obrađivao poznate šansonijere i autore. Njegove pjesme su prevodili i obrađivali mnogi izvođači, a sâm je pisao za mnoge poznate estradne umjetnike, najviše za suprugu Gabi Novak, klape i Ibricu Jusića.

Veliki dio njegovog opusa čini i primijenjena muzika za televiziju, film i pozorište. 

Sirano de Beržerak. Wikipedia.org

Umro francuski pisac Sirano de Beržerak

1586. - Tomas Heriot (Thomas Harriot) iz Kolumbije donio prve krompire u Englesku.

1655. - Umro francuski pisac Sirano de Beržerak (Cyrano de Bergerac), čija su djela kombinacija političke satire i naučne fantazije. Teško je ranjen 1640., zbog čega je napustio vojsku, u kojoj se istakao kao izuzetan mačevalac. Veoma smio i slobodan duh, bujne mašte, pisao je pjesme, napisao po jednu komediju i tragediju, ali je najpoznatiji po djelu "Drugi svijet", u kojem je opisao putovanje na Mjesec i Sunce. Edmon Rostan (Edmond Rostand) ga je ovjekovječio u herojskoj komediji "Sirano de Beržerak", stvorivši od njega simbol izuzetne duševnosti i uma u sudaru s društvenim stegama i sopstvenom fizičkom ružnoćom.

1741. - Preminuo italijanski kompozitor i violinski virtuoz Antonio Vivaldi, svećenik kojeg su zbog boje kose nazivali "crveni pop", čije je barokno muziciranje oduševljavalo savremenike izvanrednom tehnikom i improvizacijom. Značajan je kao kompozitor solističkih koncerata za pojedine instrumente i končerta grosa, posebno poznat po kompoziciji "Četiri doba". Ostala djela: "L'estro armonico", "Il cimento dell'armonia e dell'inventione", niz koncerata za violinu, flautu, fagot.

1750. - Umro njemački kompozitor Johan Sebastijan Bah (Johann Sebastian Bach), jedan od najznačajnijih u historiji muzike. Za života je bio više cijenjen kao orguljaš nego kao kompozitor i tek je kompozitor Feliks Mendelson (Felix Mendelssohn) otkrio njegovu vrijednost izvođenjem "Muke po Mateji". Komponovao je više od 300 kantata, fuga, oratorijuma, preludijuma, fantazija, tokata, orkestarskih svita, djela za orgulje, klavir, čembalo, violinu, violončelo, klavirkord, flautu. Doveo je do vrhunca barokni polifoni stil, usavršivši i produbivši sredstva muzičkog izraza, posebno kontrapunkt, harmoniju i instrumentaciju - njegovo stvaralaštvo je sinteza dotadašnjih dostignuća u vokalnoj i instrumentalnoj muzici. Djela: duhovne kompozicije "Imao sam mnogo jada", "Snažna tvrđava je naš Bog", "Misa u ha molu", "Božićni oratorijum", "Magnificat", "Muka po Jovanu", "Muka po Mateji", svjetovne kompozicije "Kantata o kafi", "Seljačka kantata", "Francuske svite", "Engleske svite", "Dobro temperovani klavir", "Italijanski koncert", "Goldberg varijacije", "Hromatska fantazija i fuga", šest "Brandeburških koncerata", "Umjetnost fuge", "Trostruki koncert" za flautu, violinu i klavir.

1899. - Rođen srbijanski književni i pozorišni kritičar Velibor Gligorić. Uređivao je više časopisa, iskazavši se kao zastupnik realizma i oštar polemičar. Djela: "Kritike", "Lica i maske", "Matoš - Dis - Ujević", "Pozorišne kritike", "Ogledi i kritike", "U vihoru", "Branislav Nušić", "Portreti", "Sjenke i snovi", "Knjiga života", "Kuća smrti".

1902. - Britanski filozof austrijskog porijekla Karl Rejmond Poper (Raimund Popper), jedan od najutjecajnijih mislilaca 20. vijeka, rođen je na današnji dan. U filozofiju je uveo "princip opovrgljivosti", prema kojem se tvrdnja može smatrati naučnom samo ako se u principu može dokazati njena pogrešnost, dok tvrdnje koje ne ispunjavaju taj uslov spadaju u metafiziku. Djela: "Logika istraživanja", "Otvoreno društvo i njegovi neprijatelji", "Bijeda historicizma".

1968. - Umro njemački hemičar i fizičar Oto Han (Otto Hahn), profesor Univerziteta u Berlinu i Getingenu, dobitnik Nobelove nagrade za hemiju 1944. Dokazao je 1938. raspadanje rubidijuma, a 1939. s Fricom Štrasmanom (Fritz Srassman) otkrio je nuklearnu fisiju (cijepanje) jezgra urana. Otkrio je i redioaktivne elemente mezotorijum, radiotorijum te, s Lizom Majtner (Lise Meitner), protoaktinijum.

Ismet Alajbegović Šerbo. Sevdalinka.info

Preminuo Ismet Alajbegović Šerbo, virtuoz harmonike i doajen sevdalinke

1987. – Preminuo Ismet Alajbegović Šerbo, jedan od najvećih bosanskohercegovačkih umjetnika i doajena sevdalinke, koji je više od 50 godina svirao, komponovao, pisao tekstove, bilježio i čuvao od zaborava hiljade sevdalinki. Rođen je 6. marta godine 1925. u Sarajevu, a 1945. godine postao je, uz Zaima Imamovića, prvi muzičar Radio Sarajeva. Sa Zaimom je svirao u duetu harmonika Alajbegović-Imamović, da bi se kasnije Imamović izdvojio u prvu veliku pjevačku zvijezdu sarajevskog radija, a Alajbegović postao vođa orkestara, aranžer i autor.

Šerbo je izgradio poseban stil na harmonici, od svih harmonikaša ponajbliže pratnji sevdalinke uz saz. Šerbina harmonika nije ona bučna mješina zbog koje bi pjevač morao vrištati. Takvo sviranje harmonike prije Šerbe, naprosto, nije zabilježeno. Osim toga, komponovao je sevdalinke. Većinu njegovih pjesama kao što su "Tebi majko misli lete", "Vratnik pjeva", "Kraj pendžera Jusuf stari", "Bulbul pjeva oko Mostara", "Sevdalinko pjesmo najmilija" i mnoge druge, narod je prihvatio i ostat će da žive kao naše kluturno naslijeđe.

1993. – U bici na Golom brdu na Igmanu poginuo Emir Bogunić Čarli, komandir voda 4. motorizovane brigade i jedan od najistaknutijih boraca AR BiH. Najvišim ratnim priznanjem "Zlatni ljiljan" odlikovan je 1993. godine, a posthumno je 1994. godine odlikovan "Ordenom za vojne zasluge sa zlatnim mačevima" i proizveden u čin pukovnika Armije R BiH.

2002. - Umro Arčer Džon Porter Martin (Archer John), britanski hemičar, koji je 1952. podijelio Nobelovu nagradu za hemiju za izum particione hromatografije s Ričardom Singom (Richard Synge).

2021. - Preminuo Džozef Majkl Hil (Joseph Michael Hill), poznatiji kao Dasti Hil (Dusty Hill), američki muzičar, najpoznatiji kao basist rok grupe “ZZ Top” s kojom je uvršten u Dvoranu slavnih rokenrola 2004. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.