DRŽAVNI SEKRETAR SAD

Oglasio se Blinken nakon ubistva Hanijeha: Ništa ne umanjuje važnost prekida vatre

Nastavit ćemo raditi na prekidu vatre svaki dan

Entoni Blinken. AP

S. S.

31.7.2024

Američki državni sekretar Entoni Blinken prvi put se oglasio nakon što je ubijen vođa Hamasa Ismail Hanijeh u Teheranu.

- Vidio sam izvještaje i sve što vam sada mogu reći je da mislim da ništa ne umanjuje važnost, kao što sam maloprije rekao, da se dođe do prekida vatre, što je očigledno u interesu talaca i njihovog dovođenja kući. To je očigledno u interesu Palestinaca koji užasno pate svaki dan, djece, žena koje se pominju u Gazi, koji su uhvaćeni u ovoj unakrsnoj vatri koju pravi Hamas. To je duboko u interesu pokušaja da se stvari postave na bolji put, ne samo u Gazi, već zapravo u cijeloj regiji, jer je toliko toga vezano za ono što se trenutno dešava u Gazi. Radili smo od prvog dana ne samo da pokušamo doći do boljeg mjesta u Gazi, već i da spriječimo širenje sukoba, bilo da je na sjeveru sa Libanom i Hezbolahom, bilo da je u pitanju Crveno more sa Hutima, da li to je Iran, Sirija, Irak - kazao je.

Istakao je da je veliki ključ za pokušaj da se to ne dogodi i da se možemo preseliti na bolje mjesto postizanje primirja.

- Neću spekulisati o tome kakav bi uticaj bilo koji događaj mogao imati na to. Naučio sam tokom mnogo godina da nikada ne spekulišem o tome jer jednostavno ne znamo. Ono što znam je trajni imperativ postizanja prekida vatre. I ono što znam je da ćemo nastaviti raditi na tome svaki dan - naglasio je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.