PODACI

Inflacija u eurozoni neočekivano porasla u julu

ECB je odustala od drugog smanjenja kamatne stope u julu, ali su rasla očekivanja da će ponovno smanjiti troškove zaduživanja u septembru

Inflacija. Platforma X

FENA

31.7.2024

Godišnja stopa inflacije u eurozoni neočekivano je porasla u julu zbog rasta troškova energije, pokazali su službeni podaci u srijedu, ostavljajući još neizvjesnim hoće li Evropska centralna banka (ECB) smanjiti kamatne stope u septembru.

Potrošačke cijene u zoni jedinstvene valute porasle su 2,6 posto u julu, brže od stope od 2,5 posto u junu, objavila je statistička agencija EU-a.

Ekonomisti koje je anketirao FactSet predviđali su da će stopa inflacije u julu pasti na 2,4 posto.

Podaci dokazuju da je inflacija u eurozoni i dalje mirna, koja je u februaru ove godine zabilježila stopu od 2,6 posto prije nego što je pala na 2,4 posto, a zatim ponovo porasla, prenosi AFP.

I dalje je iznad cilja ECB-a od dva posto, ali je značajno pala otkad je dosegla vrhunac od 10,6 posto u oktobru 2022. nakon što su cijene energije skočile nakon ruske invazije na Ukrajinu.

To je potaknulo ECB da agresivno podigne kamatne stope kako bi ublažila inflaciju sve dok prošlog mjeseca nije smanjila stope po prvi put u pet godina.

ECB je odustala od drugog smanjenja kamatne stope u julu, ali su rasla očekivanja da će ponovno smanjiti troškove zaduživanja u septembru.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.