RUSIJA ĆE ODGOVORITI

Moldavija protjerala ruskog diplomatu

Moskva je kritikovala novi slučaj izdaje i zavjere koji je Moldavija objavila u srijedu

Moldavija. Wikipedija

FENA

1.8.2024

Moldavija je u četvrtak saopćila da je protjerala ruskog diplomatu te je pozvala ruskog ambasadora da mu uruči službeni protest, nakon što je u ovoj sedmici privela dvojicu moldavskih zvaničnika zbog optužbi za izdaju i zavjeru.

Dvije osobe uhapšene su pod sumnjom da su davali informacije zamjeniku vojnog atašea ruske ambasade, kazao je Reutersu moldavski sigurnosni izvor, u najnovijoj prepreci sve lošijim bilateralnim odnosima između dvije zemlje.

Ministarstvo vanjskih poslova navodi u saopćenju da su "pribavljene informacije i dokazi koji potvrđuju vršenje aktivnosti na teritoriji Republike Moldavije nespojivih s diplomatskim statusom".

Ruski ambasador u Kišinjevu Oleg Vasnjecov izjavio je novinarima da Moskva protjerivanje svojih diplomata smatra "neprijateljskim" i da će Rusija odgovoriti na potez Moldavije u četvrtak.

Moskva je kritikovala novi slučaj izdaje i zavjere koji je Moldavija objavila u srijedu, opisujući ga kao "još jednu manifestaciju antiruskih osjećaja koji se vještački podstiču u Moldaviji".

Odnosi između Rusije i male bivše sovjetske republike, koja se nalazi između Ukrajine i Rumunije, članice NATO-a, naglo su se pogoršali jer je Kišinjev usmjerio proevropski kurs i optužio Moskvu da ga pokušava destabilizirati.

Moldavija je oštro osudila rusku invaziju Ukrajine punog obima, prenosi Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.