NALAZI SE U PRITVORU

Ovo je ubica djevojčica u Engleskoj

Rudakubana, 17, rođen je u Cardiffu, Walesu, od roditelja porijeklom iz Ruande

Britanski tinejdžer. Liverpool Echo

FENA

1.8.2024

Britanski tinejdžer optužen za smrtonosno ubadanje tri djevojčice i ranjavanje još 10 osoba na plesnoj radionici s temom Tejlor Svift (Taylor Swift) u četvrtak je identificiran kao Axel Rudakubana.

Rudakubana, 17, rođen je u Cardiffu, Walesu, od roditelja porijeklom iz Ruande, navodi BBC.

Nalazi se u pritvoru

On se sada nalazi u pritvoru za maloljetnike, objavio je The Guardian. Nakon što je saslušao sve argumente, sudac Andrew Menary odbio je izdati nalog za prikrivanje njegovog identiteta.

Objašnjavajući odluku da otkrije identitet Axela Rudakubane, sudac je rekao da bi se u suprotnom širile razne dezinformacije.

- Iako prihvatam da je to neobično s obzirom na njegovu dob i tek za šest dana će napuniti 18 godina, odlučio sam ne prikrivati mu identitet - rekao je sudac. "Kada bismo nastavili sprječavati potpuno izvještavanje, omogućili bismo širenje dezinformacija", rekao je on na saslušanju.

Tokom 55-minutnog saslušanja, Axel je pokrivao lice duksericom. Odbio je govoriti, a nije htio niti potvrditi svoj identitet.

Sljedeći će se put pojaviti na sudu u Liverpoolu 25. oktobra, a početak suđenja zakazan je za 20. januar.

- Smješteni ste u pritvor za mlade dok se ovaj postupak ne okonča. To bi se moglo promijeniti kada postanete punoljetni - rekao je sudac, a Axel ga je cijelo vrijeme ignorirao i nije reagirao na njegova pitanja.

Podsjetimo, u Engleskoj su zadnja dva dana izbili veliki protesti i neredi zbog smrtonosnog napada nožem u Southportu.

U Londonu su se jučer hiljade judi, među kojima je bilo dosta pristaša desničara, okupile u blizini premijerove rezidencije u Downing Streetu.

Vikali su "Spasite našu djecu", "Želimo natrag svoju zemlju" i "Zaustavite brodove", aludirajući na problem s tražiteljima azila. Uhapšeno je više od 100 osoba.

Ubio troje djece

Podsjetimo, u ponedjeljak je napadač u plesnoj školi u gradiću Southportu ubio troje djece. U napadu je povrijeđeno 11 osoba. Britanska policija optužila je 17-godišnjeg mladića za ubistvo tri djevojčice, a deset tačaka optužnice tereti ga za pokušaj ubistva u napadu nožem na radionici plesa, koji je šokirao naciju i inicirao nasilne proteste širom zemlje.

U napadu u ponedjeljak u inače mirnom gradu ubijene su tri djevojčice u dobi od šest do devet godina, a još osmero djece zadobilo je ubodne rane.

Petero ih je i dalje u kritičnom stanju u bolnici, uz dvije odrasle osobe koje su ih pokušale zaštititi, rekla je policija.

Britanski premijer Keir Starmer nazvao je nasilnicima one koji su se sukobili s policijom zbog napada, rekavši da će "osjetiti punu snagu zakona".

Više od 50 policajaca povrijeđeno je u utorak u protestima u Southportu, kada su demonstranti zapalili policijske kombije i gađali policajce ciglama.

U Londonu su jučer demonstranti bacali baklje i dimne kanistere prema Downing Streetu.

Lokalno stanovništvo u Southportu osudilo je nasilje. Stotine ljudi u zajednici učestvovale su u bdjenjima u znak žalosti za ubijenom djecom te su položili bukete na mjestu napada. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.