VAŠINGTON

Pentagon će obavijestiti Izrael o budućim promjenama položaja odbrambenih snaga

U četvrtak su Bajden i Netanjahu razgovarali o američkom vojnom rasporedu za podršku Izraelu

Ostin: Razgovarao s Galantom. Platforma X

Anadolija

2.8.2024

Američki ministar odbrane Lojd Ostin (Lloyd Austin) obavijestio je izraelskog kolegu Joava Galanta (Yoav Gallant) o "budućim promjenama odbrambenih snaga" Vašingtona na Bliskom istoku, saopštio je Pentagon u petak, javlja Anadolu.

- Sekretar Ostin razgovarao je jutros s izraelskim ministrom odbrane Galantom o destabilizirajućim prijetnjama koje predstavljaju njegovi partneri i opunomoćenici Irana. Sekretar je ponovio čvrstu podršku sigurnosti Izraela i obavijestio ministra o dodatnim mjerama za uključivanje tekućih i budućih promjena položaja odbrambenih snaga koje će odjel preduzeti da podrži odbranu Izraela - rekla je zamjenica sekretara za štampu Pentagona Sabrina Sing (Singh) novinarima.

Buduće promjene

Dodala je da su Ostin i američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) razgovarali o budućim promjenama.

Prema njenim riječima postoji obaveza koja je preuzeta u razgovoru predsjednika Bajdena i izraelskog premijera Benjamina Netanjahua (Netanyahu).

- To je nešto o čemu će odlučiti sekretar. Nemam tačan vremenski okvir kada će ta odluka biti donesena, ali to je bila obaveza koju je predsjednik ponovio premijeru Netanahuu -  rekla je ona.

Ona je dodala da nema informacije šta će biti preseljeno u regiju.

Balističke rakete i bespilotne letjelice

U četvrtak su Bajden i Netanjahu razgovarali o američkom vojnom rasporedu za podršku Izraelu u borbi protiv različitih prijetnji, pri čemu je Bajden ponovo potvrdio posvećenost sigurnosti Izraela od prijetnji iz Irana.

- Predsjednik je razgovarao o naporima da podrži odbranu Izraela od prijetnji, uključujući balističke rakete i bespilotne letjelice, kako bi se uključila nova odbrambena vojna raspoređivanja SAD - saopćila je Bijela kuća.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.