POSTAVILI BOMBE I ČEKALI

Britanski Telegraph: Izrael angažovao agente Iranske revolucionarne garde za likvidaciju lidera Hamasa

Ovo je poniženje za Iran i veliki proboj sigurnosti, rekao je zvaničnik u okviru elitnih vojnih snaga IRGC-a

Hiljade ljudi na ispraćaju Hanijeha. AP

N. Aj.

3.8.2024

Mossad, izraelska obavještajna agencija, angažovala je agente Iranske revolucionarne garde (IRGC) da postave eksploziv u tri odvojene prostorije zgrade u kojoj je boravio vođa Hamasa Ismail Hanijeh (Haniyeh), piše britanski Telegraph.

U izvještaju ovog medija se navodi da je prvobitni plan bio da se ubije Ismail Hanijeh, politički šef Hamasa još u maju kada je prisustvovao sahrani Ebrahima Raisija, bivšeg iranskog predsjednika.

Operacija tada nije izvedena zbog velike gužve u zgradi i velike vjerovatnoće da neće uspjeti.

Međutim, kako dalje navodi Telegraph, dva agenta su ipak postavila eksplozivne naprave u tri sobe Korporacije islamske revolucionarne garde (IRGC) u sjevernom Teheranu gdje se pretpostavljalo da bi Hanijeh mogao odsjesti.

Agenti su, navodi se, viđeni kako se kradomice kreću iz prostorije u prostoriju, a što su potvrdili zvaničnici koji imaju snimke videonadzora postavljenog na zgradi.

Istaknuto je i to da su na kraju ti operativci pobjegli iz Irana dok je njihov glavni izvor ostao ipak u državi. U srijedu u 2 sata ujutro su detonirali eksploziv iz inostranstva.

U eksploziji je tada ubijen Hanijeh, koji je bio u Teheranu na inauguraciji predsjednika Masouda Pezeshkiana.

- Sada su sigurni da je Mossad unajmio agente iz sigurnosne jedinice Ansar al-Mahdi - rekao je zvaničnik unutar IRGC-a za Telegraph iz Teherana, misleći na jedinicu IRGC-a odgovornu za sigurnost visokih zvaničnika.

Zatim je dodao: “Daljnjom istragom otkrili su dodatne eksplozivne naprave u još dvije prostorije”.

Drugi zvaničnik u okviru elitnih vojnih snaga IRGC-a rekao je:

- Ovo je poniženje za Iran i veliki proboj sigurnosti. Još je pitanje za sve kako se to dogodilo, ne mogu to shvatiti. Mora postojati nešto više u hijerarhiji za šta niko ne zna.

Sada postoji interna igra okrivljavanja unutar IRGC-a, a različiti sektori optužuju jedni druge za neuspjeh, otkrio je prvi zvaničnik za britanski list.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.