NAKON UBISTVA HANIJEHA

Njemačka zabrinuta zbog rizika od širenja sukoba na Bliskom istoku

Sebastian Fišer upozorava da region ne smije kliziti u sukob

Bliski istok. Anadolija

Anadolija

5.8.2024

Njemačka je u ponedjeljak izjavila da je duboko zabrinuta zbog rizika od širenja bliskoistočnog sukoba nakon ubistva lidera Hamasa Ismaila Hanijeha u Iranu, javlja Anadolija.

- Savezna vlada s velikom zabrinutošću prati situaciju na Bliskom istoku. Kao što znate, kancelar (Olaf Scholz) je više puta tražio od svih strana da ne doprinose daljoj eskalaciji - rekao je zamjenik portparola vlade Wofgang Buechner novinarima u Berlinu.

Buechnerovu izjavu ponovio je i portparol Ministarstva vanjskih poslova Sebastian Fišer (Fischer) koji je upozorio da "region ne smije kliziti u sukob".

Fišer je istakao da je ministrica vanjskih poslova Analena Berbok (Annalena Baerbock) razgovarala telefonom s jordanskim kolegom Aymanom al-Safadijem u petak prije nego što je otišao na sastanak u iransku prijestolnicu Teheran.

- Intenzivno razgovaramo sa svim partnerima koji dijele našu zabrinutost - dodao je Fišer.

Prema njegovim riječima Berlin koristi sve kanale da radi na deeskalaciji situacije, a "eskalacija se može izbjeći i zahtijeva suzdržanost sa svih strana".

Tenzije su eskalirale nakon Hanijehovog ubistva u Teheranu i izraelskog ubistva vojnog komandanta Hezbolaha Fuada Shukra u Bejrutu prošle nedjelje.

Napadi su uslijedili u pozadini nastavljene razmjene vatre između libanske grupe i Izraela, te rata u Gazi u kojem je Tel Aviv ubio gotovo 40.000 Palestinaca od 7. oktobra 2023. godine.

Iran i Hezbolah su obećali da će odgovoriti Izraelu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.