RAST NAPETOSTI

Raste zabrinutost na Bliskom istoku iz sata u sat: Ima povrijeđenih u raketnom napadu na američku bazu u Iraku

Dvije rakete ispaljene su u ponedjeljak na bazu u zapadnom Iraku

Tokom jednog od ranijih napada. AP Photo/Ali Abdul Hassan, File

N. H.

6.8.2024

Najmanje pet pripadnika američkog osoblja povrijeđeno je u napadu na vojnu bazu u Iraku u ponedjeljak, izjavila su tri američka zvaničnika Reutersu, a zabrinutost u ovom regionu nakon prošlosedmičnog ubistva visokorangiranih pripadnika Hamasa i Hezbolaha i dalje raste.

Zvaničnici, koji žele da ostanu anonimni, rekli su da se navodni raketni napad dogodio na bazu Al Asad u Iraku. Pozvali su se na prve informacije za koje su rekli da bi mogle da se promijene.

- Osoblje baze vrši procjenu štete nakon napada - dodao je jedan od zvaničnika.

Dvije rakete ispaljene su u ponedjeljak na bazu u zapadnom Iraku, rekli su sigurnosni izvori. Jedan izvor je rekao da su rakete pale na bazu.

Prošle sedmice, SAD su pokrenule udar u Iraku ciljajući na pojedince za koje su američki zvaničnici rekli da su militanti koji se spremaju da lansiraju dronove i predstavljaju prijetnju američkim i koalicionim snagama.

SAD se spremaju uzvratiti Iranu. Nije jasno je li napad povezan sa prijetnjama Irana da će uzvratiti za ubistvo Ismaila Hanije (Haniyeh), lidera Hamasa koji je ubijen u Teheranu.

Američke trupe, koje su bile prisutne u Iraku više od 20 godina nakon invazije, bile su meta sličnih napada naoružanih grupa povezanih s Iranom od prošlog oktobra. Američka vojska u Siriji više puta je bila meta sličnih napada.

Pentagon je saopćio da će rasporediti dodatne borbene avione i pomorske ratne brodove na Bliskom istoku dok Vašington nastoji ojačati odbranu nakon prijetnji Irana i njegovih saveznika Hamasa i Hezbolaha.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.