RUSKA INVAZIJA

Gerasimov obišao ruske vojnike na liniji fronta u Ukrajini

Gerasimov je povremeno obilazio vojnike na frontu tokom skoro dvije i po godine rata

Valerij Gerasimov. Reuters

FENA

6.8.2024

Načelnik generalštaba ruske vojske Valerij Gerasimov izvršio je inspekciju ruskih snaga u borbenoj zoni u Ukrajini, saopćilo je u utorak ministarstvo odbrane.

Ministarstvo je navelo da je Gerasimov saslušao izvještaje zapovjednika i "odredio zadatke za daljnje akcije". Nije navedeno gdje i kada se tačno desila.

Gerasimov je povremeno obilazio vojnike na frontu tokom skoro dvije i po godine rata. Pretrpio je teške kritike zbog ruskih neuspjeha i povlačenja 2022. godine i može istaknuti niz postupnih pomaka otkako je Rusija ponovo preuzela inicijativu i zauzela istočni grad Avdijevku u februaru.

Iako Rusija tek treba postići bilo kakav strateški iskorak, njene snage kontroliraju skoro petinu Ukrajine, a ratu se ne nazire kraj.

Međunarodni krivični sud izdao je u junu naloge za hapšenje Gerasimova i bivšeg ministra dobrane Sergeja Šojgua, navodeći da ih sumnjiči za ratne zločine zbog usmjeravanja napada na civile i civilnu infrastrukturu.

Rusija negira da je počinila ratne zločine u Ukrajini i odbacila je taj potez kao pravno besmislen jer nije članica suda, prenosi Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.