MONSTRUOZNO

SAD nakon snimke seksualnog zlostavljanja palestinskog zatvorenika: Ne smije postojati tolerancija na silovanje

Glasnogovornica Bijele kuće Karine Jean-Pierre ocijenila je izvještaje o seksualnom zlostavljanju duboko zabrinjavajućim

Zlostavljanje palestinskog zatvorenika. Anadolija

Anadolija

7.8.2024

Sjedinjene Američke Države su u srijedu saopštile da mora postojati nulta tolerancija na seksualno zlostavljanje ili silovanje bilo kojeg zatvorenika nakon što se na novom snimku vidi kako izraelski vojnici siluju palestinskog zatvorenika u ozloglašenom pritvorskom centru Sde Teiman u pustinji Negev, javlja Anadolu.

- Trebala bi postojati nulta tolerancija za seksualno zlostavljanje, silovanje bilo kojeg pritvorenika. Tačka. To je fundamentalno uvjerenje SAD-a i ako postoje zatvorenici koji su bili zlostavljani, ako su zatvorenici seksualno napadnuti ili silovani, izraelska vlada, IDF, moraju u potpunosti istražiti te radnje i svako ko je odgovoran mora biti kažnjen u potpunosti u skladu sa zakonom - rekao je portparol State Departmenta Matthew Miller novinarima.

Miller je rekao da su video i izvještaji o seksualnom zlostavljanju u ozloglašenom izraelskom pritvorskom centru užasni, dodajući da treba poštovati ljudska prava zatvorenika.

- Prikladno je da je IDF u ovom slučaju, najavio istragu, uhapsio jedan broj ljudi za koje se tvrdi da su bili umiješani, a o ishodu te istrage neću govoriti, ali bi trebalo brzo da se nastavi - dodao je on.

Na pitanje o reakcijama krajnje desnih izraelskih političara koji su protestovali protiv hapšenja vojnika koji su navodno silovali palestinske zatvorenike te da neki poslanici pokušavaju da opravdaju silovanja, Miller je rekao: "Nema opravdanja za silovanje bilo koga, kao što sam rekao, mora postojati nulta tolerancija za seksualno zlostavljanje pritvorenika."

- Naš princip, princip za koji vjerujemo da treba da se odnosi na Izrael, je princip koji treba da se primjenjuje bilo gdje u svijetu, a to je da vladavina prava treba da važi. Vidjeli smo izjave načelnika štaba IDF-a da su ove istrage važne, da će se nastaviti i to je sasvim primjereno - dodao je on.

Glasnogovornica Bijele kuće Karine Jean-Pierre ocijenila je izvještaje o seksualnom zlostavljanju duboko zabrinjavajućim.

- Bili smo jasni i dosljedni s Izraelom da se prema svim zatvorenicima mora odnositi ljudski i dostojanstveno u skladu s međunarodnim pravom, mora poštovati ljudska prava zatvorenika i mora osigurati odgovornost za bilo kakve zloupotrebe ili kršenja - rekla je ona, dodajući da SAD podržava izraelsku vojnu istragu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.