PREDSJEDNIK SAD

Džo Bajden: Tramp neće mirno prihvatiti poraz, najavio je krvoproliće

Tramp je tvrdio da je pobijedio na izborima 2020. protiv Bajdena zbog čega je kazneno optužen

Bajden: Tramp to ozbiljno misli. AP

Dž. R.

8.8.2024

Džo Bajden (Joe Biden) predsjednik SAD izjavio je kako smatra da Donald Tramp (Trump)  neće mirno prihvatiti ukoliko izgubi na ovogodišnjim predsjedničkim izborima u SAD 5. novembra.

Misli ozbiljno

- Ako Trump izgubi, uopće nisam siguran. On misli ono što kaže. Ne shvatamo ga ozbiljno. On to misli. Sve te stvari o tome da će doći do krvoprolića ako izgubi - izjavio je Bajden u intervjuu za CBS News na pitanje misli li da će nakon glasovanja doći do mirnog prijenosa vlasti.

Tokom predizbornog nastupa u martu u Ohiju, Tramp je upozorio na "krvoproliće" ako ne pobijedi na izborima. U to vrijeme Tramp je raspravljao o potrebi zaštite američke automobilske industrije od prekomorske konkurencije, a kasnije je rekao da je mislio na automobilsku industriju kada je upotrijebio taj izraz.

Kazneno optužen

Tramp je tvrdio da je pobijedio na izborima 2020. protiv Bajdena zbog čega je kazneno optužen u Washingtonu i Georgiji za nezakonit pokušaj poništavanja rezultata.

Bajden je odustao od kampanje prošlog mjeseca nakon što su ga kolege demokrati pozvali da se povuče nakon lošeg nastupa u debati protiv Trampa koji je pokrenuo pitanja o godinama i zdravlju demokratskog predsjednika. Bajdenova potpredsjednica, Kamala Haris (Harris), od tada je osvojila demokratsku nominaciju i suočit će se sa Trampom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.