AKTIVIRANA AKCIJA "KAVEZ"

Pudždemon se pojavio nakon 7 godina u Kataloniji i izazvao haos, policija traga za njim

To je izazvalo potpuni haos u Kataloniji, pa je sud aktivirao nalog za njegovo hapšenje

Karles Pudždemon. AP

N. H.

8.8.2024

Lider katalonskih separatista Karles Pudždemon (Carles Puigdemont) nakon sedam godina se pojavio u Barceloni, održavši govor, nakon kojeg je nestao u masi. 

To je izazvalo potpuni haos u Kataloniji, pa je sud aktivirao nalog za njegovo hapšenje. 

U međuvremenu, nakon održanog govora, nestao je sa saradnicima sa scene. Iako se očekivalo da će prisustvovati sjednici katalonskog parlamenta, Pudždemon nije uočen u sali, a autonomna policija Katalonije, aktivirala je akciju "Kavez" i uključila uređaje za praćenje, kako bi ga locirala. 

- Katalonska policija planirala je da uhapsi Pudždemona prije plenarne sjednice. Pudždemonov navodni novi bijeg izazvao je čuđenje u samim policijskim snagama. Policija sumnja da putuje u bijelom automobilu i vjeruje da ga prati Žordi Turulj (Jordi Turull), njegov nekadašnji kolega iz separatističkog pokreta - piše El Pais.

Bivši katalonski čelnik se pojavio u Barceloni, a dočekalo ga je 2.500 ljudi na ulazu parlamenta Katalonije. 

U svom govoru uputio je poruku svim Kataloncima.

- Sedam godina nas progone jer smo htjeli da slušamo glas naroda Katalonije. Prije mnogo godina, počela je ova vrlo oštra represija. Oni su stvorili atmosferu da je biti Katalonac sumnjiva stvar. Još uvijek smo ovdje. Ne znam kada ćemo se ponovo vidjeti. Kada se vidimo, možemo svi zajedno da uzviknemo riječi kojima ću i završiti govor: "Visca Catalunya lliure" -  rekao je Pudždemon što u prevodu znači "Neka dugo živi slobodna Katalonija".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.