BLISKI ISTOK

Napad na američke snage dronom u Siriji: Pojavili se prvi izvještaji

Pet pripadnika američkih snaga je povrijeđeno kada su u ponedjeljak dvije rakete "Kaćuša" ispaljene na zračnu bazu Ain al-Asad u zapadnom Iraku

To je već drugi napad zadnjih dana. AP

Dž. R.

10.8.2024

Na američke trupe na sjeveroistoku Sirije izveden je napad dronom, a prema prvim izvještajima nema povrijeđenih, izjavio je neimenovani američki zvaničnik Reutersu.

Najavili odmazdu

To je drugi napad na američke snage na Bliskom istoku posljednjih dana, nakon što je Iran najavio odmazdu zbog ubistva političkog lidera militantne grupe Hamas Ismaila Hanijeha (Haniyeh), u Teheranu 31. jula i za njegovu smrt okrivili Izrael.

Ubistvo Hanijeha i višeg vojnog komandanta libanske grupe Hezbolah, koju podržava Iran, Fuada Šukra (Shukr) u Bejrutu, potaknulo je zabrinutost da će se sukob u Gazi proširiti na region.

Misija SAD

Pet pripadnika američkih snaga je povrijeđeno kada su u ponedjeljak dvije rakete "Kaćuša" ispaljene na zračnu bazu Ain al-Asad u zapadnom Iraku.

SAD imaju 900 vojnika u Siriji i 2.500 u susjednom Iraku, za koje kažu da su u misiji da savjetuju i pomažu lokalnim snagama koje pokušavaju da spriječe ponovno oživljavanje Islamske države, koja je 2014. zauzela velike dijelove obje zemlje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.