OBJAVIO STATE DEPARTMENT

Američka vlada namjerava osloboditi sredstva vrijedna milijarde dolara za vojno finansiranje Izraela

Postoji povećan rizik od eskalacije u širi rat na Bliskom istoku nakon što su nedavna ubistva vođe palestinske grupe Hamas

State Department. AP

FENA

10.8.2024

Portparol State Departmenta saopćio je da je Department obavijestio Kongres da vlada namjerava osloboditi milijarde dolara sredstava vrijedno vojno finansiranje Izraela. CNN je ranije javio o objavi tog iznosa koji dolazi iz zakona o dodatnom finansiranju Izraela od 14 milijardi dolara koji je usvojio Kongres u aprilu.

Napetosti na Bliskom istoku rastu i mnogi strahuju od širenja izraelskog rata u Gazi u kome su već ubijeni deseci hiljada ljudi i izazvao je humanitarnu krizu.

Postoji povećan rizik od eskalacije u širi rat na Bliskom istoku nakon što su nedavna ubistva vođe palestinske grupe Hamas Ismaila Haniyeha u Iranu i vojnog zapovjednika Hezbollaha Fuada Shukra u Bejrutu izazvala prijetnje osvetom Izraelu.

Najnovije krvoproliće u decenijama starom izraelsko-palestinskom sukobu pokrenuto je 7. oktobra kada je Hamas napao Izrael, ubivši 1200 osoba i uzimajući oko 250 talaca, sudeći po izraelskim podacima.

Ministarstvo zdravstva Gaze tvrdi da je otada u izraelskom vojnom napadu na enklavu kojom upravlja Hamas ubijeno skoro 40.000 Palestinaca, dok je također raseljeno skoro kompletno stanovništvo od 2,3 miliona ljudi, uzrokujući krizu gladi i dovodeći do optužbi za genocid koje Izrael negira, prenosi Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.