FUNKCIONIŠU IZ DVA DIJELA

Šta su vakuumske bombe koje Rusi koriste protiv ukrajinskih trupa

Oni prvenstveno ubijaju stvaranjem izuzetno snažnog udarnog vala koji kida organe i prži pluća, navodi se

Posljedice su katastrofalne po sve u blizini. AP

N. H.

11.8.2024

Rusija je u subotu najavila takozvanu protuterorističku operaciju "kako bi povećala sigurnost" u pograničnoj regiji Kursk, gdje je ove sedmice upad ukrajinskih snaga iznenadio ruske trupe i otkrio njihove vojne ranjivosti.

Rusko ministarstvo odbrane izjavilo je da se borbe nastavljaju u Kurskoj oblasti te da je vojska izvela zračne napade na ukrajinske snage, uključujući upotrebu termobarične bombe, poznate i kao vakuum bomba, koja stvara udarni val i stvara vakuum koji guši ciljeve.

Zna se da su Rusi vakuum bombe već koristili u ratu s Ukrajinom.Termobarične bombe poznate su i kao vakuumske bombe i djeluju u dvije faze.

Prvi dio je eksplozivno punjenje koje raspršuje gorivo u oblak koji zatim može ući u zgrade ili okolne objekte.

U drugoj fazi oslobađa se oblak koji izaziva ogromnu vatrenu kuglu i usisava kisik iz okolnih područja, izazivajući udarni val.

- Dok je kod normalnog eksploziva oko 30 posto gorivo, a 70 posto oksidator po težini, termobarični eksploziv je samo gorivo i koristi kisik iz zraka - tako da je puno snažniji za određenu veličinu bojeve glave - objasnio je za BBC na početku rata Džastin Bronk (Justin), naučnik saradnik na Institutu Royal United Services.

Učinci topline i pritiska su strašni - svako ko bi bio zahvaćen u početnoj eksploziji bio bi odmah spržen.

Svako ko bi bio zatečen u okolini zadobio bi teške unutrašnje povrede od udarnog vala.

- Oni prvenstveno ubijaju stvaranjem izuzetno snažnog udarnog vala koji kida organe i prži pluća - kaže Bronk, pa nastavlja:

- Ovaj udarni val širi se u skučenim prostorima, tako da je posebno smrtonosan za ljude u ukopanim mjestima kao što su podrumi ili špilje. Oni također stvaraju ekstremno visoke temperature od nekoliko hiljada stepeni i mogu izazvati užasne opekotine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.