SUKOBI

Ruske vlasti evakuisale stanovnike dijela Belgorodske oblasti zbog aktivnosti ukrajinskih snaga

Rusija je uvela protuteroristički režim u tri pogranične regije Kursk, Belgorod i Barjansk nakon ukrajinskog upada

Ruske snage u zračni napad. Russian Defense Ministry Press Service via AP

Anadolija

12.8.2024

Ruske vlasti evakuisale su stanovnike dijela Belgorodske oblasti zbog "aktivnosti" ukrajinskih snaga s kojima već sedmi dan traju sukobi u susjednoj pograničnoj Kurskoj oblasti.

Zvanična Moskva navodi da je uspjela stabilizirati situaciju u Kursku, iako ukrajinske snage i dalje kontroliraju dio teritorija i, prema ruskim vojnim izvorima, borbe još traju nakon što su ukrajinske snage prošle sedmice pokrenule iznenadni upad na ruski teritorij.

U susjednoj regiji Belgorod, guverner Vjačeslav Gladkov rekao je da su zbog "neprijateljstva na granici" počeli evakuirati stanovnike iz okruga Krasnaya Yaruga u sigurnija područja.

- Uvjeren sam da će naši vojnici učiniti sve što je u njihovoj moći da se nose s ovom prijetnjom - rekao je.

Rusija je uvela protuteroristički režim u tri pogranične regije Kursk, Belgorod i Baryansk nakon ukrajinskog upada kako bi osigurala sigurnost građana i "suzbila prijetnju od terorističkih akata koje provode neprijateljske diverzantske skupine".

Mjere uključuju moguće raseljavanje stanovnika, ograničenje prometa, pojačanu sigurnost na osjetljivim mjestima i prisluškivanje komunikacija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.