BRZOŠIREĆI ŠUMSKI POŽAR

Šumski požar proširio se na rub Atine

Više od 670 vatrogasaca potpomognutih dobrovoljcima, 183 vatrogasna vozila, 32 aviona, vodene bombe i helikopteri borili su se s posljednjim požarom

Požari u Grčkoj. Platforma X

FENA

12.8.2024

Brzošireći šumski požar podstaknut olujnim vjetrovima proširio se u ponedjeljak na rub Atine, zahvatajući stabla, kuće i automobile, i prisiljavajući na evakuaciju nekoliko bolnica i desetak mjesta i sela, saopćile su grčke vlasti.

Stotine šumskih požara

Stotine šumskih požara izbile su širom Grčke od maja. Dok su ljetni požari uobičajeni u Grčkoj, izuzetno toplo i suho vrijeme povezano s klimatskim promjenama učinilo je požare češćim i intenzivnijim. Šumski požari podstaknuti ekstremnom vrućinom također su bjesnili ovog mjeseca u dijelovima Španije i na Balkanu.

Više od 670 vatrogasaca potpomognutih dobrovoljcima, 183 vatrogasna vozila, 32 aviona, vodene bombe i helikopteri borili su se s posljednjim šumskim požarom koji je izbio u 15 sati po lokalnm vremenu u nedjelju u blizini Varnavasa, 35 kilometara sjeverno od Atine.

Do ponedjeljka je požar, najteži u Grčkoj ove godine, napredovao do sela Grammatiko, primorske zajednice Nea Makri i rubova gusto naseljenih sjevernih predgrađa Atine na šumovitoj planini Penteli.

- To boli, mi smo odrasli u ovoj šumi. Osjećamo veliku tugu i bijes - kazala je 24-godišnja mještanka Pentelija, Marina Kalogerakou, za Reuters ispred svoje kuće, koju je vatra umalo zahvatila.

Snažni vjetrovi 

Snažni vjetrovi neprestano su mijenjali smjer požara, a obim područja zahvaćenog plamenom procijenjen je na 30 kilometara.

Očekuje se da će vjetrovi još pojačati u nadolazećim satima, pogoršavajući požar, kazao je Theodore Giannaros, istraživač u Nacionalnom opservatoriju u Atini.

- Pred nama je vrlo težak dan – izjavio je on za državnu televiziju ERT.

Avioni za gašenje požara nastavili su s radom u ponedjeljak rano ujutro nakon noćne pauze. Policija je saopćila da je pomogla u evakuaciji najmanje 250 ljudi koji su bili u opasnosti. Neki mještani proveli su noć u skloništima, ali vlasti još nisu mogle pružiti tačan broj.

Najmanje tri bolnice i nekoliko zajednica evakuirano je u području Penteli.

Požar, s plamenom visokim čak 25 metara, proširio se "poput munje" zbog olujnog vjetra, saopćio je u nedjelju portparol vatrogasne brigade Vassilis Vathrakogiannis.

Gusti oblaci dima 

Gusti oblaci dima zatamnili su nebo nad Atinom do nedjelje navečer. Nekoliko sati kasnije, plamen se približavao rezidencijalnom predgrađu Dionysos oko 23 kilometra sjeveroistočno od centra grada i obližnjih kvartova.

Premijer Kyriakos Mitsotakis obišao je operativno središte vatrogasne brigade u ponedjeljak ujutro nakon što se hitno vratio s odmora na otoku Kreti - s još svježim sjećanjima na požar iz 2018. u kome su poginule 104 osobe u primorskom gradu Mati, u blizini Atine.

Nakon najtoplije zabilježene zime i dugih razdoblja s malo ili nimalo padavina, predviđa se da će Grčka zabilježiti najtoplije ljeto ikada. Na snazi ​​je visoka pripravnost od požara najmanje do četvrtka s najavljenim temperaturama do 40 stepeni.

- Nažalost, prognoze su potvrđene - rekao je ministar za borbu protiv klimatskih kriza i civilnu zaštitu, Vassilis Kikilias u televizijskom obraćanju. Odgovor države bio je trenutan, kazao je, a prvi avion je poletio pet minuta nakon izbijanja požara, prenosi Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.