RAT U UKRAJINI

Ukrajinski guverner: Ruske snage smanjile broj napada navođenim bombama u regiji Harkov

Rusija već dugo napada ukrajinska sela koja leže na granici artiljerijom i izuzetno razornim navođenim bombama

Harkov. Anadolija

FENA

12.8.2024

Ruske snage smanjile su broj navođenih bombardovanja na pogranična naselja u ukrajinskoj sjeveroistočnoj regiji Harkov, saopćio je lokalni guverner u ponedjeljak, dok se ruski vojnici bore da odvrate prekogranični napad Ukrajinaca u regiji Kursk.

Rusija već dugo napada ukrajinska sela koja leže na granici artiljerijom i izuzetno razornim navođenim bombama. Pojačala je napade na regiju Harkova u maju, kada je ruska vojska otvorila novi front na sjeveru regije.

- Posljednjih dana bilježimo naglo smanjenje napada navođenim bombama. Ako je naše pogranično područje doživljavalo od 30 do 60 navođenih bombardovanja dnevno, sada ih nema više od deset - izjavio je guverner Oleg Sinjehubov za nacionalnu TV.

Dodao je, ipak, kako je Rusija nastavila s napadima na civilnu infrastrukturu, pa su regionalne vlasti zbog toga planirale postrožiti pravila policijskog sata za stotinjak naselja u blizini granice i prve linje fronta.

Moskva negira da je u svojoj invaziji na Ukrajinu napadala civile ili civilnu infrastrukturu. Hiljade ljudi je ubijeno i ranjeno u ruskim napadima.

Istovremeno, regionalne vlasti u susjednoj regiji Sumi u blizini ruske regije Kursk, javile su o broju zračnih napada bez presedana nakon pokretanja najvećeg ukrajinskog prekograničnog upada u Rusiju tokom više od 29 mjeseci dugog rata punog obima, prenosi Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.