NIJE MU SVEJEDNO

Putin je pronašao svoje žrtveno janje: Povući će odluku koju je izbjegavao od početka rata

Neočekivana akcija je okupirala stotine kvadratnih kilometara ruskog teritorija i vratila optimizam ukrajinskom narodu

Vladimir Putin. Anadolija

N. H.

14.8.2024

Sedmicu nakon što su ukrajinske snage pokrenule iznenadni napad u regiji Kursk, ruske vlasti i dalje pokušavaju staviti situaciju pod kontrolu. 

Ukrajinski prodor

Neočekivana akcija je okupirala stotine kvadratnih kilometara ruskog teritorija i vratila optimizam ukrajinskom narodu.

Trenutno se, prema tvrdnjama Ukrajinaca, 74 naselja u Kursku nalaze pod njihovom kontrolom. 

- Nekontrolisano prodiranje neprijatelja već je zaustavljeno. Neprijatelj je već svjestan da blickrig koji je planirao nije uspio - rekao je general Apti Alaudinov, komandant čečenske jedinice specijalnih snaga Akmat.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je situaciju u regiji Kursk uporedio s potonućem podmornice istog imena 2000. godine, na početku Putinove vladavine Rusijom.

- Prije 24 godine dogodila se katastrofa u "Kursku", simbolični početak njegovog režima, a sada je za njega kraj i opet je u pitanju Kursk - rekao je Zelenski u svom govoru u ponedjeljak.

Heorhi Tikji, glasnogovornik ukrajinskog ministarstva vanjskih poslova, kazao je da Ukrajina nema namjeru zadržati okupiranu teritoriju, kao što to čini Rusija u slučaju Ukrajine. 

Prema njemu, namjera je samo zaustaviti nove ruske napade na ukrajinsko tlo, a takvih napada je u posljednjih mjesec dana bilo 2.000.

Rusi su premjestili neke jedinice s podrčja Hersona i Zaporožja u Kursk. Ukrajinci tvrde da se radi o vrlo malom broju vojnika, piše Guardian. U Rusiji su se pojavile i informacije da će Putin pokrenuti masovnu mobilizaciju.

Latvijskii ministar odbrane Laurinas Kasciunas je u utorak rekao da Rusija premješta vojnike iz Kalinjingradske oblasti u južnu regiju Kursk koja je postala meta neviđenog prekograničnog napada Ukrajine.

Kasciunas je to kazao tokom sastanka s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskijem u Kijevu, a video je objavljen na korisničkom računu ukrajinskog vođe na komunikacijskoj platformi Telegram.

Britanski Telegraph piše da je Putin imenovao jednog od svojih bivših tjelohranitelja da vodi misiju okončanja ukrajinske invazije na Rusiju. 

Aleksej Djumin, koji je bio Putinov tjelohranitelj tokom njegova prva dva mandata i kojeg mnogi vide kao potencijalnog nasljednika ruskog predsjednika, imenovan je za nadzornika operacije oslobađanja regije Kursk, izvijestili su ruski vojni blogeri u utorak.

Taj je potez uslijedio nakon što je Putin obećao da će otjerati Ukrajinu s ruske zemlje tokom napetog sastanka sa šefovima sigurnosti u ponedjeljak.

Putinov nasljednik ili?

Čini se da je čelnik Kremlja tražio žrtveno janje među svojim najvišim vojnim čelnicima za ukrajinsku operaciju, prvu stranu invaziju na rusko tlo od Drugog svjetskog rata.

- Imenovanje Alekseja Djumina za višeg dužnosnika s punim nizom ovlasti za uklanjanje operativne krize u regiji Kursk znak je da sigurnosne strukture same i bez uplitanja Moskve nisu bile u stanju riješiti probleme - napisao je utjecajni ruski vojni bloger na aplikaciji Telegram.

- Djuminovo imenovanje znači da Putinov tim preuzima potpunu kontrolu nad situacijom kako bi se zaustavilo operacijska kriza i kako bi se počelo rješavati problem - dodao je bloger.

Djumin se dugo smatrao zvijezdom u nastajanju u Putinovom okruženju, popevši se do zamjenika šefa GRU-a, ruske vojne obavještajne agencije, a vjeruje se da je vodio specijalne snage u aneksiji Krima 2014. godine.

Postoje glasine da je postao Putinov miljenik nakon što je prestrašio medvjeda koji je napao jednu od Putinovih privatnih rezidencija 2000-ih.

Godine 2016. Putin ga je imenovao guvernerom regije Tula, gdje je stekao reputaciju učinkovitog i relativno popularnog administratora što ga je razlikovalo od nekoliko drugih bivših tjelohranitelja.

Putin je unaprijedio Djumina na visoke položaje.

U maju ove godine opozvan je u Moskvu i postavljen na čelo Državnog vijeća, savjetodavnog tijela, što se smatralo pripremom za višu dužnost ili čak za to da postane Putinov nasljednik.

Njegov novi posao povezan s ukrajinskom invazijom na Kursk ojačat će njegovu reputaciju jednog od Putinovih poručnika od najvećeg povjerenja.

Djumina su sankcionirali i Ujedinjeno Kraljevstvo i SAD zbog njegove uloge u aneksiji okupiranog Krima i trenutnog rata u Ukrajini.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.