POGINULE 62 OSOBE

Još uvijek nepoznat uzrok pada aviona u Brazilu, neki sumnjaju na nakupljanje leda

Preliminarni izvještaj očekuje se u roku od 30 dana od početka rada na motorima aviona

Poginule 62 osobe u padu aviona. globo.com

N. H.

14.8.2024

Forenzičari u mrtvačnici u Sao Paulu do jučer su identificirali tijela 35 od 62 osobe koje su poginule u avionskoj nesreći prošle sedmice. 

Avion brazilskih vazdušnih snaga KC-390 prenio je ostatke troje putnika natrag u Kaskavel u južnom Brazilu odakle je avion i krenuo i nastavit će prevoziti tijela nakon što budu otpremljena iz mrtvačnice.

Mrtvačnica je saopćila da je do sada članovima porodice predala 17 tijela zajedno sa smrtovnicama. Uzroci koji su doveli do toga da turboelisni avion ATR-72 francuske proizvodnje, kojim upravlja regionalni prijevoznik Voepass, padne u ravnom okretu prema tlu tek treba utvrditi.

Istražitelji su pronašli snimač glasa u kokpitu i snimač podataka o letu i rade na njima u brazilskom centru za istraživanje avionskih nesreća (Cenipa) u Braziliji kako bi utvrdili uzrok nesreće. 

Preliminarni izvještaj očekuje se u roku od 30 dana od početka rada na motorima aviona koji su odvezeni u Cenipin pogon u Sao Paulu.

Stručnjaci su analizirali snimke koji se vrtio spiralno prema dolje dok je padao i naveli neke moguće uzroke pa tako nagađaju da se na avionu nakupio led. U petak je Voepass rekao da je led bio predviđen na visinama na kojima je avion letio, ali da je trebao biti unutar prihvatljivog nivoa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.