REPORTAŽA IZ SUDŽE

Novinari CNN-a posjetili okupirani ruski grad: Dočekala ih tijela na ulici i izrešetani automobili

Zelenski je izjavio da je pogranični grad Sudža pod njihovom kontrolom, što je najveći ruski grad koji su ukrajinske snage uspjele zauzeti

Isječci iz reportaže CNN-a. CNN

E. Ć.

17.8.2024

Ukrajinske snage su prije desetak dana napale teritoriju Rusije i u tom pohodu, tvrde, zauzeli više od 80 naselja.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski je izjavio da je pogranični grad Sudža pod njihovom kontrolom, što je najveći ruski grad koji su ukrajinske snage uspjele zauzeti.

Sada se u Sudži vide tijela koja se raspadaju na ulici i automobili izrešetani mecima. 

Mještani se skrivaju po skloništima

Na kipu Lenjina je razneseno pola lica, a mještani se skrivaju po skloništima. Novinari CNN-a su stigli u Rusiju u pratnji ukrajinske vojske. Na skretanju za Sudžu se nalazio ogroman pravoslavni križ na kojem je pisalo "Bože, spasi i zaštiti nas".

Nekoliko metara dalje ležale su olupine dvaju tenkova i još jednog oklopnog vozila. Ulice grada bile su uglavnom prazne, u daljini se čula pucnjava. 

Ukrajinski vojnik je rekao novinarima da su ruski dronovi, koji su posljednjih nekoliko mjeseci Ukrajini onemogućavali napredak na bojišnici, bili previše zauzeti borbama na prvim linijama fronte i da nisu stvarali previše problema tokom osvajanja Sudže.

Međutim, Sudža nije bila sasvim pusta. Na jednoj velikoj zgradi ispred ulaza u podrum stajao je kartonski znak na kojem je neko napisao rukom: U podrumu se nalaze miroljubivi ljudi. Nema vojske. 

Ispred zgrade je sjedila Ina (68), kazala je da je dolje još 60 civila. U podrumu je izgledalo kao u skloništima ukrajinskih gradova, samo se sada sve zbivalo u Rusiji.

"Ovo nije život"

Na ulazu se nalazio Stanislav. 

- Vidite, ovo nije život. Ovo je preživljavanje, a ne život - rekao je on. 

U mraku i vlazi su se nalazili nemoćni, izolirani i zbunjeni mještani.

- Ne znam kako će ovo završiti. Neka dogovore barem primirje da možemo mirno živjeti. Ne trebamo ništa. Koristim štaku, ne mogu hodati. Jako je teško - kazala je jedna starija žena s perikom i u ljetnoj haljini. 

U susjednoj sobi se nalazila šesteročlana porodica, a muškarac je rekao kako su već šest dana bez vijesti, ne znaju šta se događa oko njih.

Nestašica lijekova

CNN je na ulici razgovarao s Ninom (74), koju je mučila nestašica lijekova. Trgovine su opustošene, a ljekarne zatvorene. Insistira na tome da ne želi napustiti Sudžu.

- Da sam htjela, otišla bih. Zašto bih napustila grad u kojem sam živjela 50 godina? Moja kćer i majka su ovdje na groblju, a sin mi je tu rođen. Živim u svom vlasništvu. Odnosno ne znam gdje živim. Ne znam čija je ovo zemlja, ništa mi nije jasno - kazala je Nina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.