PREDSJEDNIČKI IZBORI SAD

Demokratska nacionalna konvencija počinje u Čikagu: Očekuje se zvanična nominacija Kamale Haris

Haris će dobiti podršku dovoljnog broja delegata i zvanično će biti potvrđena kao kandidatkinja za predsjednicu SAD-a

Haris: Očekuju se protesti tokom konvencije. AP

Dž. R.

19.8.2024

Danas počinje Demokratska nacionalna konvencija u Čikagu i trajat će do 22. augusta, a očekuje se i zvanična nominacija Kamale Haris (harris) za predsjednicu SAD-a.

Dovoljan broj

Velike stranke u SAD-u održavaju svoje nacionalne konvencije svake četiri godine, odnosno u godini predsjedničkih izbora, gdje ozvaniče svog kandidata ili kandidatkinju za predsjednika i potpredsjednika.

Republikanci su svoju konvenciju održali u Viskonsinu sredinom jula, kada je podršku svih delegata dobio Donald Tramp (Trump). On je naknadno izabrao Džej Di Vensa (J.D. Vance) za svog potpredsjednika.

Što se tiče demokrata, Haris će dobiti podršku dovoljnog broja delegata i zvanično će biti potvrđena kao kandidatkinja za predsjednicu SAD-a.

Odustajanje od podrške

Tokom četiri dana konvencije, na govornici će se smjenjivati Džo i Džil Bajden (Joe i Jill Biden), Barak Obama (Barack), Bill i Hilari Klinton (Hillary Clinton), Nensi Pelosi (Nancy), Pit Butigig (Pete Buttigieg), Dag Emhof (Doug Emhoff) te Džej Bi Pricker (JB Pritzker). Također, Tim Volc (Walz) i Haris će imati svoje govore kojim će efektivno prihvatiti nominacije za potpredsjednika i predsjednicu.

Međutim, četverodnevni događaj će biti obilježen i protestima oko situacije u Palestini, odnosno Pojasu Gaze. Američki mediji javljaju da će se na protestima okupiti 40.000 ljudi, a od demokrata će se tražiti odustajanje od podrške za Izrael i pomoć za narod Gaze.

Haris je već imala diskusije s pro-palestinskim demostrantima. Oni su u više navrata prekidali njene govore, a aktuelna potpredsjednica SAD-a je morala balansirati između podrške Izraelu koja je zvanično stajalište ove države i među demokratskim glasačima sve popularnije politike podrške Palestincima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.