VAŽNE TEME

Beč obučava mlade stručnjake za klimatski neutralnu budućnost

Obrazovna inicijativa "Öko-Booster" je ove godine dobila posebnu nagradu Saveznog ministarstva rada i privrede

Mladi stručnjaci. Fena

FENA

19.8.2024

 Obrazovna inicijativa "Öko-Booster", koju su 2023. godine pokrenuli Radnička komora Beča, Služba zapošljavanja (AMS Wien) i Bečki fond za podršku zaposlenima (waff), nudi visokokvalitetnu obuku u perspektivnim oblastima - obučava mlade stručnjake za klimatski neutralnu budućnost.

Naime, Grad Beč je postavio cilj da do 2040. godine postane klimatski neutralan. Da bi se taj cilj postigao, potrebna su ne samo ciljano ulaganja, već i dovoljno kvalifikovanih stručnjaka u profesijama vezanim za zaštitu klime. U konačnici, oko 600.000 domaćinstava treba da pređe sa fosilnih goriva na obnovljive energetske sisteme.

Bečlije u dobi od 18 do 24 godine, koje su u potrazi za poslom i imaju minimalno završeno osnovno obrazovanje, inicijativom „Öko-Booster", mogu započeti intenzivnu obuku za zanimanja u elektrotehnici, kao i instalacionoj i građevinskoj tehnologiji.

Sa tom inicijativom, po riječima člana bečke gradske vlade za ekonomiju i finansije Petera Hankea, prate dva važna cilja.

- S jedne strane, nudimo mladima sigurnu obuku i tako im otvaramo nove perspektive. S druge strane, obučavamo toliko potrebne stručnjake za energetsku tranziciju. Trenutno je u projektu 120 učesnika. Jako me raduje što mladi sa tolikim entuzijazmom i angažovanjem koriste ovu priliku za temeljnu i sigurnu obuku. Oni znaju da mogu dati vrijedan doprinos na putu ka klimatskoj neutralnosti, a istovremeno postavljaju temelje za uspješan poslovni život - ističe Hanke.

Obrazovna inicijativa "Öko-Booster" je ove godine dobila posebnu nagradu Saveznog ministarstva rada i privrede u okviru Državne nagrade za obrazovanje odraslih.

Prvi polaznici su već u junu prošle godine započeli obuku na Institutu za stručno usavršavanje (BFI Wien) i kod organizacije „Jugend am Werk“ koja se bavi socijalnim pitanima, obrazovanjem i integracijom mladih ljudi, osoba sa invaliditetom i durgih marginalizovanih grupa.

Već 120 mladih Bečlija je na obuci. Prvi učesnici će postati stručnjaci za instalacije i građevinsku tehnologiju do maja 2025. godine, dok će prvi elektrotehničari biti spremni do augusta 2025. godine. Novi uvodni moduli za instalacije i građevinsku tehnologiju počinju u oktobru ove godine.

Tokom obuke, učesnici imaju pristup različitim pratećim mjerama, uključujući socijalno-pedagošku podršku, radionice o ličnom finansijskom upravljanju i poslovnom bontonu.

Saradnja sa Udruženjem austrijskih psihologa omogućava besplatno psihološko savjetovanje za učesnike sa psihosocijalnim poteškoćama. Ove mjere pomažu učesnicima da se oslobode stresa i u potpunosti posvete svojoj obuci.

Saradnja s vodećim bečkim kompanijama, poput Wiener Stadtwerke, osigurava da uspješni diplomci inicijative steknu značajno praktično iskustvo i brzo se uključe na tržište rada, saopćio je Ured Grada Beča u Sarajevu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.