POTONULA KOD SICILIJE

Ronioci izvukli četiri tijela nakon potonuća superjahte britanskog tajkuna

Obalna straža potvrdila je da su četiri tijela izvučena u "izuzetno delikatnoj operaciji"

Nestali putnici s jahte. AP

FENA

22.8.2024

Ronioci koji traže šest osoba nestalih nakon što je superjahta potonula kod Sicilije, uključujući britanskog tehnološkog tajkuna Majka Linča (Mike Lynch), u srijedu su izvukli četiri tijela iz olupine i, navodno, pronašli su peto.

Mračni razvoj dešavanja, nakon tri dana potrage otkako je "Bayesian" potonuo u ponedjeljak rano ujutro, dovodi broj poginulih do šest - a jedna se osoba još vodi kao nestala.

Nije bilo službene identifikacije tijela, ali Linč i njegova 18-godišnja kćerka Hana (Hannah) su među nestalima nakon što je jahta potonula u oluji kod talijanskog otoka.

Jedrilica od 56 metara koja je plovila pod britanskom zastavom bila je usidrena otprilike 700 metara od Porticela, istočno od Palerma, kada ju je udarila vodena oluja - slična mini-tornadu.

Potonula je za nekoliko minuta.

Spašeno je 15 ljudi, uključujući Linčovu suprugu i ženu s jednogodišnjom bebom. Tijelo muškarca, za koga se vjeruje da je bio kuhar na jahti, pronađeno je, međutim, nekoliko sati kasnije.

Linč i njegova kćerka, njegov advokat Kristofer Morvilo (Christopher Morvillo) i njegova supruga Neda, te Džonatan Blumer (Jonathan Bloomer), predsjednik "Morgan Stanley International", i njegova supruga Džudi (Judy), svi su prijavljeni kao nestali.

Novinari AFP-a u Porticelu vidjeli su djelatnike hitne pomoći kako premještaju četiri vreće s tijelima s brodova koji su se vraćali s mora u šator na rivi ili u ambulantna vozila koja su čekala.

Nekoliko raznih medijskih kuća kasnije je javilo da je peto tijelo pronađeno, ali još nije dopremljeno na obalu.

U saopćenju u srijedu navečer, obalna straža potvrdila je da su četiri tijela izvučena u "izuzetno delikatnoj operaciji".

Dubina jahte - koja je uglavnom netaknuta i leži na morskom dnu nekih 50 metara dubine - bila je izazov, navode mediji.

Također je istaknuta "skučenost prostora koje su istraživali i prisutnost brojnih objekata".

- Operacija se nastavlja radi potrage i izvlačenja posljednje dvoje nestalih - dodaje se, a proces će se nastaviti u četvrtak ujutro, prenosi AFP.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.