TRAŽE OSLOBAĐANJE

Poslije hapšenja osnivača Telegrama, oglasili se Ilon Mask i kontroverzni Taker Karlson: "Mrak se spušta na slobodni svijet"

Pavel Durov večeras sjedi u francuskom zatvoru, živo upozorenje svakom vlasniku platforme koji odbija da cenzuriše istinu po nalogu vlada

Karlson sa Durovim. Mreža X

N. Aj.

25.8.2024

Osnivač Telegrama Pavel Durov (40) uhapšen je jučer na aerodromu Le Burže u Parizu.

Zbog toga se oglasio Ilon Mask (Elon Musk) koji je tražio da bude pušten na slobodu. Mask je to napisao u svojoj objavi na društvenoj mreži X, gde je objavio i snimak intervjua iz aprila. 

Osim njega, oglasio se i novinar Taker Karlson (Tucker Carlson), koji je intervjuisao vlasnika Telegrama.

On je poručio da je "Pavel Durov napustio Rusiju kada je vlada pokušala da kontroliše njegovu kompaniju za društvene medije Telegram. Ali na kraju, Putin ga nije uhapsio zato što je dozvolio javnosti da koristi slobodu govora. Bila je to zapadna zemlja, saveznik Bajdenove (Joe Biden) administracije i entuzijastična članica NATO-a, koja ga je zaključala. Pavel Durov večeras sjedi u francuskom zatvoru, živo upozorenje svakom vlasniku platforme koji odbija da cenzuriše istinu po nalogu vlada i obavještajnih agencija. Mrak se brzo spušta na nekadašnji slobodni svijet."

Najveći pritisak na Telegram ne vrše vlade, već američke korporacije Apple i Google, izjavio je izvršni direktor pomenute platforme za razmjenu poruka Pavel Durov u intervjuu s novinarom Takerom Karlsonom u aprilu ove godine, što je i Mask objavio.

Kako je Durov tada pričao, Apple i Google su više puta zahtjevali od menadžmenta Telegrama da poštuje njihove preporuke, prenosi Komersant.

Sjedište Telegrama se sada nalazi u Dubaiju, a Durov ističe da vlasti Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) ne vrše nikakav pritisak na njega, prenosi dalje Tanjug.

Prednosti UAE su odlična inflastruktura, lakoća poslovanja i efikasno oporezivanje, dodao je izvršni direktor Telegrama.

Bilo je pokušaja da se Telegram bazira i u drugim zemljama, poput Njemačke, Velike Britanije i Singapura, ali zbog birokratije ništa nije uspjelo, naglasio je Durov.

U Sjedinjenim Američkim Državama je tim Telegrama bio pod lupom FBI i američkih agenata, a Durov je pomenuo i da su Amerikanci pokušali da zavrbuju jednog od inženjera kompanije.

Izvršni direktor Telegrama je naveo da je ignorisao zahtjeve, kako Demokratske, tako i Republikanske partije u SAD, da prenese sve informacije nakon upada u Kapitol hil u januaru 2021. godine. Telegram je neutralna platforma sa 900 miliona korisnika koju ne kontrolišu ruske vlasti, a ljudi koji šire suprotne glasine imaju "veoma ograničeno shvatanje" o porijeklu ovog mesindžera, zaključio je Durov.

Cijeli intervju izvršnog direktora Telegrama sa Takerom Karlsonom koji traje nešto manje od sat vremena dostupan je na YouTubeu i drugim platformama.

Durova su priveli žandarmi iz GTA (Žandarmerija vazdušnog saobraćaja). Pavel Durov, koji se nalazi u FPR registru (registar traženih lica), stigao je direktno iz Azerbejdžana. Francuske vlasti su izdale nalog za njegovo hapšenje na osnovu preliminarne istrage koju je vodila nacionalna policija (OFMIN).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.