USUSRET DEBATI

Tim Haris iznio novi zahtjev, Tramp zaprijetio da će se povući iz debate

Portparol kampanje Kamale Haris je rekao da je njihov zahtjev da mikrofoni kandidata tokom debate budu uključeni sve vrijeme

Donald Tramp. AP

N. H.

26.8.2024

Kampanje republikanskog kandidata Donalda Trampa (Trump) i demokratske kandidatkinje Kamale Haris (Harris) sukobile su se vezi s predstojećom debatom koja bi trebala održati u septembru na televiziji ABC.

Naime, tim demokrata je tražio da mikrofoni ostanu uključeni sve vrijeme, dok Tramp prijeti da će se povući iz debate, rekavši da je televizija ABC pristrasna.

- Zašto bih vodio debatu protiv Kamale Haris na toj televiziji? - napisao je Tramp na društvenim mrežama, uz sugestije o "pristrasnosti" mreže ABC.

Portparol kampanje Kamale Haris je rekao da je njihov zahtjev da mikrofoni kandidata tokom debate budu uključeni sve vrijeme, a ne da im se isključuju kada im istekne vrijeme za izlaganje, kao što je to bio slučaj u prvoj debati, prenosi Reuters.

Takozvani "vrući mikrofoni" mogu pomoći ili naškoditi političkim kandidatima, jer oni hvataju sve što kažu, pa i ono što nije namijenjeno javnosti.

Viši savjetnik Trampove kampanje rekao je da su se već saglasili sa istim uslovima kao u junskoj debati na CNN-u, u kojoj su mikrofoni bili isključivani i dodao da su "već rekli da nema promjene dogovorenih pravila".

Međutim, Tramp je kasnije rekao da bi više volio da mu mikrofon bude uključen i da mu se nije dopalo što je prošli put bio isključen. Kaže i da se nije mnogo pripremao za sučeljavanje sa novom rivalkom.

- Meni je svejedno. Radije bih, vjerovatno, da je mikrofon bio uključen. Ali, dogovor je bio da će biti isto kao i prošli put - rekao je Tramp, prenosi "Glas Amerike".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.