NEVJEROVATAN NEMAR

Skandal u Austriji: Hirurg dozvolio trinaestogodišnjoj kćerki da pacijentu buši lobanju

Iako je operacija prošla bez komplikacija, mladić i dalje nije sposoban za rad, a tužilaštvo u Gracu pokrenulo je istragu protiv brojnih ljekara

Bogner: Operaciona sala pripada samo osoblju. Sky News

Dž. R.

27.8.2024

Poznati hirurg u Austriji je izazvao veliki skandal nakon što je optužen da je pustio svoju trinaestogodišnju kćerku da pacijentu buši lobanju u operacionoj sali.

Teške povrede

Muškarac, 33, koji je povrijeđen u januaru ove godine u nesreći koja se dogodila u šumi, helikopterom je prebačen u Univerzitetsku bolnicu u Gracu gdje su mu konstatovane teške povrede glave. Pacijentu je bila neophodna hitna operacija glave, a hirurg je, navodno, dopustio svojoj kćerki tinejdžerki da pacijentu otvori lobanju.

Iako je operacija prošla bez komplikacija, mladić i dalje nije sposoban za rad, a Tužilaštvo u Gracu pokrenulo je istragu protiv brojnih ljekara koji su bili u operacionoj sali.

Austrijski mediji pišu da se za slučaj saznalo u aprilu, kada je u Tužilaštvo stigla anonimna prijava. Nesretni pacijent je tek u julu saznao "da mu se radilo o glavi" i to od policije.

Hirurg i specijalista koji su bili u sali za vrijeme operacije navodno su otpušteni iz bolnice.

Ključni svjedok

Pacijent je, navodno, prvo saznao iz medija za jeziv slučaj, a tek naknadno ga je policija obavijestila da je on ključni svjedok u istrazi.

- Ti tamo ležiš, ne svojom voljom, bez svijesti si, a oni od tebe prave zamorče. Ne znam kako drugačije da to da opišem. Ovo ne smije ovako - rekao je Piter Frajberg (Peter Freiberg), advokat žrtve.

On je dodao da svi, koji su bili prisutni u operacionoj sali, snose odgovornost, te navodi da bolnica nije kontaktirala njegovog klijenta povodom ovog incidenta.

- Nisu ga kontaktirali, nema objašnjenja, nema izvinjenja, ničeg - rekao je advokat.

Specijalista za traumatologiju je rekao da ne razumije kako bi neko mogao da dozvoli djetetu da izvrši operaciju pod takvim okolnostima.

- Operaciona sala pripada ljudima koji tamo imaju posao i nikome drugom. Djetetu ne treba davati bušilicu i dozvoliti mu da buši kost teško povrijeđene osobe - rekao je Manfred Bogner.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.