NOVI SPORAZUM

Starmer i Šolc traže "resetovanje" odnosa EU i Britanije kroz bilateralni sporazum

Da budem jasan, rast je misija broj jedan moje vlade - izjavio je Starmer

Starmer i Šolc. AP

FENA

28.8.2024

Britanski i njemački čelnici usuglasili su se u srijedu u razgovorima u Berlinu da rade na "ambicioznom" sporazumu koji pokriva pitanja od odbrane do trgovine, a koji bi bio dio "resetiranja" britanskih odnosa s Evropskom unijom.

Dvodnevno putovanje premijera Keira Starmera u najveće sile EU, Njemačku i Francusku, ima za cilj pomoći Britaniji da se pomakne dalje od problematičnih odnosa prethodne konzervativne vlade s evropskim saveznicima. Starmer, koji je prošlog mjeseca preuzeo dužnost, stavio je poboljšane veze u središte svojih napora da podstakne ekonomski rast Britanije.

Nazvao je novi sporazum o saradnji kao "priliku koja se pruža jednom u generaciji za radne ljude u Britaniji i Njemačkoj" jer će produbiti saradnju u nauci, tehnologiji, poslovanju i kulturi uz povećanje trgovine.

- Da budem jasan, rast je misija broj jedan moje vlade - izjavio je Starmer.

- A ono što jasno razumijemo je da je izgradnja odnosa s našim partnerima ovdje u Njemačkoj i širom Evrope ključna za postizanje toga - kazao je.

Starmer je, obraćajući se na konferenciji za novinare skupa s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom, kazao da resetiranje ne bi značilo poništavanje britanskog izlaska iz EU 2020. pod konzervativcima ili ponovni ulazak u jedinstveno tržište ili carinsku uniju bloka.

- To, međutim, znači bliži odnos na brojnim frontovima, uključujući ekonomiju, odbranu, uključujući razmjenu - kazao je.

Scholz je izjavio da Njemačka želi uzeti tu ispruženu ruku.

- Ujedinjeno Kraljevstvo uvijek je bilo neizostavan dio rješavanja velikih problema koji pogađaju cijelu Eropu. To se nije promijenilo otkako je napustilo EU – kazao je.

U zajedničkoj deklaraciji Britanija i Njemačka saopćile su kako se nadaju potpisivanju ugovora o saradnji na vladinim konsultacijama "do početka iduće godine".

Ministri odbrane također rade na novom vojnom sporazumu, saopćili su, koji će uslijediti nakon potpisivanja zajedničke vojne deklaracije.

Britanija i Njemačka, NATO saveznice i najveći vojni potrošači u zapadnoj Evropi, traže načine za produbljivanje vojne saradnje prije mogućeg smanjenja američke vojne podrške Ukrajini ako se bivši američki predsjednik Donald Trump vrati u Bijelu kuću početkom iduće godine, prenosi Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.