IMA POVRIJEĐENIH

Snažan tajfun pogodio Japan: Evakuirano stanovništvo

Jaka kiša i vrlo jaki vjetrovi prekinuli su opskrbu strujom za više od 250.000 kućanstava

Nastala velika šteta. You Tube

Dž. R.

29.8.2024

Tajfun Šanšan (Shanshan) stigao je do prefekture Kagošima i pogodio jugozapadni Japan. Jaka kiša i vrlo jaki vjetrovi prekinuli su opskrbu strujom za više od 250.000 kućanstava i povrijeđeno je na desetke ljudi.

Evakuacija stanovništva

Tajfun, kategoriziran kao "snažan", s udarima vjetra do 60 metara u sekundi (216 km/h), stigao je jutros blizu grada Satsumasendaija, koji se nalazi na jugozapadnom otoku Kyushu, objavila je meteorološka agencija.

Vlasti su upozorile da bi oluja mogla biti jedna od najjačih koja je ikada pogodila regiju, a lokalne vlasti izdale su naloge za evakuaciju za milione stanovnika u nekoliko prefektura.

Jedna osoba je nestala, a 39 ih je povrijeđeno u prefekturama Kagoshima i Miyazaki, izvijestila je javna televizija NHK. Snimke NHK pokazuju razbijene zidove i stakla na prozorima zgrada u Miyazakiju.

Više od 250.000 kućanstava u sedam prefektura je bez električne energije od četvrtka u 9 sati po lokalnom vremenu, prema izvještaju tvrtke Kyushu Electric Power.

Obustavljen rad

Nakon što tokom sljedećih nekoliko dana pogodi Kyushu, očekuje se da će se oluja približiti središnjim i istočnim regijama, uključujući i glavni grad Tokio oko vikenda, objavila je meteorološka agencija. Veliki proizvođači automobila, uključujući Toyotu i Nissan, obustavili su rad u gotovo svim domaćim tvornicama zbog oluje.

Zračni prijevoznici, uključujući ANA Holdings i Japan Airlines, već su najavili otkazivanje više od 600 domaćih letova. Željezničke usluge obustavljene su u mnogim područjima Kyushua.

Tajfun Šanšan najnoviji je surovi vremenski sistem koji je pogodio Japan nakon tajfuna Ampil, koji je također doveo do prekida u opskrbi električnom energijom te evakuacija ranije ovog mjeseca.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.