NEOBIČNA SITUACIJA

Delfin ugrizao više od 50 ljudi u Japanu: Možda je usamljen

Plivači u tom području sada su upozoreni da izađu iz mora ako vide delfina

Delfin napada kupače. Mreža X

Z. K.

29.8.2024

Delfin za kojeg se smatra da je odgovoran za gotovo 50 napada na ljude posljednjih godina u Japanu možda napada jer je usamljen, kažu stručnjaci. 

Bilo je 18 napada na kupače u primorskom gradu Mihama u južnom Japanu od 21. jula, a za sve se vjeruje da ih je izveo isti mužjak delfina, piše NBC, citirajući japansku televizijsku kuću NHK.

Napadi su uključivali jednog delfina za kojeg se čini da je sam, što je neobično jer su delfini vrlo društveni te se čvrsto drže zajedno u jatu.

NBC je razgovarao s Tadamichijem Morisakom iz Centra za istraživanje kitova na japanskom Sveučilištu Mie koji je vidio fotografije iz incidenata u Mihami. Morisaka, koji je dio Projekta komunikacije s delfinima, rekao je za NBC da je neobično da ova vrsta delfina, odnosno dobri delfini, uopće priđe ljudima, a kamo li da ugrizu čovjeka.

- Čini se da se ovaj navikao na interakciju s ljudima nakon što je to radio nekoliko godina. Vjerujem da delfin želi komunicirati s ljudima, a ne napadati ih i ozlijediti - govori Morisaka.

S obzirom na to da delfini imaju mnogo oštrih zuba, čak i blagi ugriz može ozlijediti ljude. Plivači u tom području sada su upozoreni da izađu iz mora ako vide delfina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.