BRUTALNO

Sin poznatog španskog glumca osuđen za ubistvo: Raskomadao hirurga

Pokrajinski sud Koh Samui odredio je prvo smrtnu kaznu za Sanča, ali je u svojoj presudi preinačio kaznu u doživotni zatvor

Sančo: Iskasapio tijelo. AP

Dž. R.

29.8.2024

Danijel Sančo Brončalo (Daniel Sancho Bronchala) proglašen je na sudu u Tajlandu krivim za ubistvo.

Sančo je član poznate španjolske glumačke porodice i YouTube kuhar, a osuđen je na doživotni zatvor, piše Guardian.

Pokušaj napastvovanja

Osuđen je za ubistvo Edwina Arriete Arteage, 44-godišnjeg plastičnog hirurga iz Kolumbije, kada su obojica bili na odmoru na tajlandskom otoku Koh Phanganu u avgustu 2023. godine.

Slučaj je izazvao ogroman interes u Španjolskoj jer je optuženikov otac Rodolfo Sančo poznati glumac. Na suđenje je doletjelo mnoštvo španjolskih novinara.

Na suđenju na otoku Samuiju Sančo je tvrdio da su se potukli nakon što ga je Arrieta pokušao seksualno napastovati. Rekao je da je Arrieta pao dok su se tukli i udario glavom o kadu, izgubio svijest i potom umro.

Sančo je priznao da je raskomadao tijelo žrtve i bacio dijelove u more. Pokrajinski sud Koh Samui odredio je prvo smrtnu kaznu za Sanča, ali je u svojoj presudi preinačio kaznu u doživotni zatvor zbog njegove suradnje tokom suđenja, prema policiji.

Zadovoljni kaznom

Bussakorn Kaewleeled, advokat porodice žrtve, rekao je da su zadovoljni ishodom. 

- Zadovoljni smo kaznom jer će Sančo biti doživotno u zatvoru. Porodica će dobiti određenu financijsku naknadu - rekao je Bussakorn novinarima ispred suda.

Sančo je tvrdio da je ubio Arrietu u samoobrani i priznao da je sakrio tijelo, ali je zanijekao da je uništio putovnicu Kolumbijca. Na suđenju se čulo da je Sančo nasjeckao Arrietino tijelo i dijelove stavio u plastične vrećice prije nego što ih je bacio po Koh Phanganu.

Iako Tajland još uvijek ima smrtnu kaznu za neka kaznena djela, uključujući ubistvo s predumišljajem, rijetko provodi pogubljenja, a posljednje je bilo 2018.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.