UNUTAR DŽAMIJE

Izraelska vojska ubila pet Palestinaca u džamiji na Zapadnoj obali

Izraelska vojska pokrenula je u srijedu veliku vojnu operaciju na sjeveru Zapadne obale, najveću u posljednje dvije decenije

Izraelska vojska. Anadolija

Anadolija

29.8.2024

Pet Palestinaca ubijeno je u četvrtak u paljbi izraelske vojske unutar džamije u izbjegličkom kampu Nur Shams na sjeveru okupirane Zapadne obale, saopštio glasnogovornik vojske Avichay Adraee, prenosi Anadolu.

Adraee je izjavio da su se petorica muškaraca "sakrila u džamiju" i da je među njima komandant Islamskog džihada Muhammad Jaber, poznat kao Abu Shujaa.

Glasnogovornik izraelske vojske ih je optužio za izvođenje napada na ilegalne izraelske doseljenike na okupiranoj Zapadnoj obali.

Izraelska vojska pokrenula je u srijedu veliku vojnu operaciju na sjeveru Zapadne obale, najveću u posljednje dvije decenije.

Izraelski ministar vanjskih poslova Israel Katz rekao je da operacija uključuje "privremenu evakuaciju palestinskih stanovnika" iz područja na sjeveru Zapadne obale.

Najmanje 17 Palestinaca ubijeno je od početka operacije u srijedu, koja se smatra najvećom na okupiranoj Zapadnoj obali od 2002. godine, navodi zvanična palestinska novinska agencija WAFA.

Napetost raste širom okupirane Zapadne obale usred brutalne izraelske ofanzive na Pojas Gaze, u kojoj je od 7. oktobra prošle godine ubijeno više od 40.500 Palestinaca, uglavnom žena i djece.

Najmanje 660 Palestinaca je od tada ubijeno, a skoro 5.400 ranjeno na okupiranoj Zapadnoj obali.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.