TURSKI PREDSJEDNIK

Erdoan povodom Dana pobjede: Uspostaviti globalni poredak u kojem će svi biti pravedno zastupljeni

Na ovaj dan ponosa, kada obilježavamo 102. godišnjicu Velike pobjede, koja je jedna od najkritičnijih prekretnica naše historije

Turski predsjednik. Anadolija

Anadolija

30.8.2024

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) uputio je poruku povodom Dana pobjede koji se obilježava 30. avgusta, javlja Anadolija.

102. godišnjica

- Na ovaj dan ponosa, kada obilježavamo 102. godišnjicu Velike pobjede, koja je jedna od najkritičnijih prekretnica naše historije, upućujem čestitke našem poštovanom narodu, kiparskim Turcima te našim građanima kojih ima više miliona diljem svijeta - kazao je Erdoan.

Naglasio je da je Velika pobjeda koju je Mustafa Kemal Ataturk opisao kao “vječni spomenik ideje slobode i nezavisnosti turskog naroda” potvrdila trajno postojanje turskog naroda na teritoriji Anadolije.

- Bitkom na Dumlupinaru koja se dogodila 30. avgusta odlučno su poražene okupacijske vojske, razbijena osovina imperijalizma, a vrata proglašenju Republike širom otvorena. Velikom pobjedom turski narod je još jednom cijelom svijetu pokazao da neće prihvatiti zarobljeništvo, da neće odustati od svoje volje i da nikada neće pristati na kompromis oko slobode u vlastitoj domovini - rekao je Erdoan.

Dodao je da je Velika pobjeda, izvojevana junaštvom turskih šehida, krvlju branitelja i žrtvom naroda, i danas vodilja i orijentir.

- Dok odlučno koračamo prema našim ciljevima 'Stoljeća Turske', pretvaramo korak po korak naš ideal velike i moćne Turske u stvarnost. Stavljamo na raspolaganje sve naše resurse kako bismo zaustavili sukobe, ugnjetavanje i masakre u različitim dijelovima svijeta, posebno u Gazi. Čvrsto stojimo na strani potlačenih, bez obzira na njihov identitet ili uvjerenje, ne očekujući nikakvu materijalnu korist - istakao je Erdoan.

Poručio je da je potrebno uspostaviti globalni poredak u kojem će svi biti pravedno zastupljeni.

Bitka za nezavisnost

- Danas smo jači nego jučer; nadam se da ćemo sutra biti puno jači nego danas. Zajedno s našim prijateljima i braćom koji su odani istom idealu kao i mi, definitivno ćemo uspostaviti globalni poredak u kojem će svi biti pravedno zastupljeni. Turska, koja je Bitkom za nezavisnost inspirisala potlačene narode, također će zagovarati svijet u kojem će vladati mir, pravda i spokoj - rekao je turski predsjednik.

Prigodnim manifestacijama i programima širom Republike Turske i u diplomatskim predstavništvima izvan zemlje obilježava se nacionalni praznik Dan pobjede, posvećen velikoj pobjedi koju su turske snage izvojevale prije tačno 102 godine. Uporedo s Danom pobjede, Turska obilježava i Dan oružanih snaga.

Turski predsjednik Erdoan predvodi državni vrh na svečanoj ceremoniji u kompleksu Anitkabir, mauzoleju osnivača moderne Republike Turkiye Mustafe Kemala Ataturka u Ankari.

Praznik Dan pobjede i Dan oružanih snaga se obilježava povodom sjećanja na posljednju bitku u ratu za nezavisnost, nakon koje je proglašena moderna Republika Turska.

Predvođene vojskovođom i osnivačem moderne Republike Turske Mustafom Kemalom Ataturkom, turske snage su 30. avgusta, prije 102 godine, zabilježile veliku pobjedu u Bitci na Dumlupinaru, posljednjoj u Ratu za nezavisnost Turske koji je vođen od 1919. do 1922. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.