VJERNICIMA NISU DALI UĆI

Izraelska vojska upala u Hebron, zatvorila Ibrahimi džamiju

Okupacione snage su zatvorile džamiju od 4.00 ujutro bez upozorenja, sprečavajući vjernike da uđu, rekao je Abu Sneina

Izraelska vojska je potvrdila zatvaranje džamije. Anadolija

FENA

31.8.2024

Izraelska vojska upala je u subotu u grad Hebron, zatvorivši Ibrahimi džamiju i spriječivši vjernike da uđu, navode očevici i lokalne vlasti.

Očevici su naveli za Anadoliju da su izraelske snage izvršile raciju u naselju Wadi al-Hariya, pretražujući nekoliko kuća. Dodali su da su u naselju Jabal Abu Rumman, viđeni vojnici i snajperisti koji zauzimaju položaje na krovovima stambenih zgrada.

Mutaz Abu Sneina iz Ibrahimi džamije, objavio je da je džamija zatvorena u zoru u subotu bez prethodne najave.

- Okupacione snage su zatvorile džamiju od 4.00 ujutro bez upozorenja, sprečavajući vjernike da uđu - rekao je Abu Sneina.

Izraelska vojska je potvrdila zatvaranje džamije u izjavi na svom nalogu na društvenoj mreži X.

Kao razlog za pojačane sigurnosne provjere kako palestinskih tako i izraelskih vjernika navodi se sigurnosna zabrinutost nakon "sabotažne operacije" kasno u petak u bloku Gush Etzion i naselju Karmei Tzur. Vojska je dodala da je džamija nakratko zatvorena "iz bezbjednosnih razloga", a da je kasnije ponovo otvorena pod strogim mjerama bezbjednosti.

Do racije i zatvaranja džamije došlo je samo nekoliko sati nakon što su tri pripadnika izraelske vojske, uključujući komandanta brigade, povrijeđena u pokušaju napada auto-bombom u Gush Ecionu na južnoj Zapadnoj obali. Eksplozija se poklopila sa napadom u obližnjem naselju Karmei Tzur.

Tenzije su porasle širom okupirane Zapadne obale tokom brutalne izraelske ofanzive na Pojas Gaze, u kojoj je od 7. oktobra prošle godine ubijeno više od 40.600 Palestinaca, uglavnom žena i djece.

Prema palestinskim podacima najmanje 674 Palestinca su ubijena, oko 5.400 je ranjeno, a više 10.300 uhapšeno na okupiranoj teritoriji. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.