UKRAJINA

Situacija teška u oblasti glavne ofanzive Rusije

Dodao je da Rusija trpi "značajne gubitke" uprkos svojoj prednosti u broju i naoružanju

Ofanziva Rusije. AP

Anadolija

1.9.2024

Ukrajina je u nedjelju saopćila da je situacija teška oko područja glavne ofanzive Rusije u toj zemlji, javlja Anadolija.

- U pravcu glavnog napada neprijatelja situacija je teška. Ali sve neophodne odluke na svim nivoima se donose bez odlaganja - rekao je ukrajinski glavnokomandujući Oleksandr Sirski na Telegramu.

Dodao je da Rusija trpi "značajne gubitke" uprkos svojoj prednosti u broju i naoružanju.

Iako nije precizirao na koji dio fronta između Rusije i Ukrajine misli, Sirski je u četvrtak rekao da je nekoliko dana radio u brigadama koje su branile front Pokrovsk, gdje je, kako je rekao, situacija "najizazovnija".

Pokrovsk je postao ključni front u ratu koji je u toku, gdje Moskva napreduje i redovno polaže kontrolu nad još više naselja.

U nedjelju je rusko Ministarstvo odbrane je tvrdilo da su njegove snage preuzele kontrolu nad ruralnim naseljima Ptihe, koja se nalaze skoro 24 kilometra jugoistočno od grada Pokrovska.

Takođe je preuzela kontrolu nad naseljem Viimka, oko 26 kilometara sjeveroistočno od grada Bahmuta, važnog saobraćajnog i logističkog čvorišta u istočnoj oblasti Donjecka, gdje se takođe nalazi Pokrovsk.

Ukrajinske vlasti još nisu komentirale ove tvrdnje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.