ZAOKRET U RUSIJI

Kremlj: "Mijenjamo nuklearnu doktrinu, moramo zbog Zapada"

Rusija je nedavno objavila da je spremna unijeti izmjene u politiku kojom se određuju okolnosti za njenu upotrebu nuklearnog oružja

Dmitrij Peskov. Anadolija

FENA

4.9.2024

Američka eskalacija rata u Ukrajini i akcije “kolektivnog Zapada” učinile su Rusiji nužnom reviziju njene nuklearne doktrine, izjavio je u srijedu portparol Kremlja Dmitrij Peskov, a prenijele su se ruske novinske agencije.

Rusija je nedavno objavila da je spremna unijeti izmjene u politiku kojom se određuju okolnosti za njenu upotrebu nuklearnog oružja, ali još nije detaljno opisala promjene.

Postojeća nuklearna doktrina, postavljena dekretom predsjednika Vladimira Putina 2020. godine, navodi da Rusija može upotrijebiti nuklearno oružje u slučaju nuklearnog napada neprijatelja ili konvencionalnog napada koji prijeti opstanku države.

- Revizije dolaze u pozadini izazova i prijetnji koje izazivaju zemlje takozvanog kolektivnog Zapada - kazao je Peskov agencijama.

Moskva uzima u obzir mogućnost da Ukrajina koristi oružje dugog dometa koje je isporučio SAD u svojim napadima duboko u ruski teritorij, dodao je.

Ukrajina dugo apeluje na svoje saveznike da joj dopuste da otvara vatru zapadnim oružjem na ciljeve duboko u neprijateljsko teritoriji, a ti su pozivi postali glasniji kako Rusija pojačava zračne napade na ukrajinsku energetsku i drugu infrastrukturu, kao i na stambene blokove.

- Očito je da će Ukrajinci to učiniti. Sve to uzimamo u obzir - izjavio je Peskov, a prenosi novinska agencija RIA.

Najmanje 50 ljudi je ubijeno, a 271 osoba je ranjena kada je Rusija u utorak s dvije balističke rakete pogodila vojni institut u središnjem ukrajinskom gradu Poltavi, u najsmrtonosnijem napadu u ratu ove godine, prenosi Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.