SASTANAK U RUSIJI

Vulin se sastao s Putinom: Genocid u Srebrenici nazvao "lažnim", pa rekao da Srbija nikad neće ući u NATO

Srbija nije postala i neće postati dio antiruske histerije, rekao je

Vulin i Putin. Sputnik

N. H.

4.9.2024

Potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin sastao se s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom na Ekonomskom forumu u Vladivostoku. Govorio je o odnosima između dvije zemlje, ali i u regionu zapadnog Balkana. 

Tokom svog govora, on je neigrao i umanjio genocid u Srebrenici, koji je nazvao "lažnim", uprkos presudama međunarodnih i domaćih sudova.  

- Republika Srpska je također predmet naše velike brige, naše velike zabrinutosti jer postoje snažni pritisci da se Republika Srpska umanji i da se Dejtonski sporazum promijeni. To nije moguće. To nije moguće uraditi, u koliko želite mir, ukoliko želite stabilnost. Presjednik Vučić je najveći garant mira i stabilnosti u našem regionu. Veoma sam zahvalan za priliku da mogu ovo da Vam kažem i da Vam se još jednom zahvalim na ogromnom ličnom doprinosu u našim odnosima, ali ogromnom ličnom doprinosu u očuvanju istine, što ste nam pomogli da se uspješno borimo protiv pokušaja donošenja "rezolucije o lažnom genocidu u Srebrenici". Vi ste nas razumjeli i snažno ste nas podržali. Kao što ste uradili 2015. godine kada je Velika Britanja pokušala u Savjetu bezbjednosti pokušala da nametne takvu rezoluciju koja je odbijena i kao što vidite mi to pamtimo. Mi ne možemo da zaborimo Vaš lični doprinos našoj borbi za istinu o srpskom narodu - rekao je Vulin.

Vulin je istakao da "Srbija nikad neće ići protiv Rusije".

- Kao što znate Srbija je ne samo strateški partner Rusije, Srbija je i saveznik Rusije. I zbog toga je pritisak na nas u strane zapada ogroman, ali Srbija koju vodi Aleksandar Vučić i Srbija koja nikada neće postati članica NATO pakta, koja nikada neće uvesti sankcije Ruskoj federaciji i koja nikada neće dozvoliti da se sa njene teritorije sprovode bilo kakve antiruske akcije. Srbija nije postala i neće postati dio antiruske histerije. Mi Rusiju poštujemo, mi Rusiju cijenimo i u ostalom forum na kome se nalazim je dokaz koliko je pogrešno i koliko je glupo pokušati izolovati Rusiju - rekao je Vulin.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.