POLICIJA GA LIKVIDIRALA

Nakon napada Emraha I., porijeklom iz BiH, u Minhenu: Austrijska policija provjerava kuću u kojoj je živio s roditeljima

Imao je zabranu nošenja oružja do 2028. godine

Njemačka policija. AP Photo/Matthias Schrader

S. S.

5.9.2024

Šta je motiv atentatora Emraha I. (18), austrijskog državljanina, porijeklom iz BiH, da se na godišnjicu napada na Olimpijadi 1972. kada je stradalo 17 osoba, odveze u Minhen i šta je planirao u blizini konzulata Izraela s puškom? 

Ovo su neka od pitanja na koje istražitelji trenutno traže odgovore u kući u Emraha I. u Nojmarktu am Valerzeu kod Salzburga, piše Bild.

Austrijska policija je otišla u kuću u kojoj sam živio Emrah I. Kako navodi Kronen Zeitung, na licu mjesta je bio i odjel za eksplozive.

Kako se navodi, on je živio u ovoj kući s roditeljima. Iz sigurnosnih razloga kuća i susjedni objekti su evakuisani, rekao je portparol policije. Međutim, kasnije se ispostavilo da nema opasnosti.

Kako navodi Bild, mladi Austrijanac porijeklom iz BiH je kao 16-godišnjak bio nasilan u školi i prijetio. Kasnije se ispostavilo da je simpatizirao Islamsku državu i da je imao njihov propagandni materijal na svom mobilnom telefonu, a igrao je i igricu koja je rekreirala scenarije ubijanja koje provode teroristi, koja je popularna među Islamskom državom.

Kako se piše, Tužilaštvo je odustalo od optužnice protiv njega, ali su mu ipak izrekli zabranu nošenja oružja do 2028. godine, no uspio je da nabavi pušku.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.