PROTUZRAČNA ODBRANA

Velika Britanija najavila novu pomoć Ukrajini: Šalju im 650 projektila

Očekuje se da će prva serija tih projektila, najavljena u petak, stići do kraja godine

Nakon jednog od napada. FENA

Dž. R.

6.9.2024

Vlada Velike Britanije je objavila da će Ukrajini stići nova pomoć u vidu 650 lakih višenamjenskih projektila u vrijednosti od 162 miliona funti (192 miliona eura) kako bi im pomogli da ae zaštite od ruskih dronova i bombardiranja.

Ponovo tražili pomoć

Rusija je prošle sedmice pokrenula svoj najveći zračni napad na Ukrajinu od početka rata početkom 2022. Ukrajina je ponovo zatražila dodatnu podršku protuzračne odbrane kako bi se odbranila od napada raketama i bespilotnim letjelicama.

Nova isporuka projektila najavljena je dok je britanski ministar odbrane Džon Hili (John Healey) prisustvovao sastanku Ukrajinske kontaktne odbrambene grupe, koalicije od nekih 50 zemalja, u američkoj zračnoj bazi u Njemačkoj. 

Veliki domet

Britansko ministarstvo odbrane saopćilo je da, u skladu s obavezom nove vlade da ubrza dostavu pomoći Ukrajini, očekuje da će prva serija tih projektila najavljena u petak stići do kraja godine.

- Ova nova obveza dat će važan poticaj ukrajinskoj protuzračnoj odbrani - rekao je Hili u saopćenju. Ministarstvo odbrane saopćilo je i da rakete koje je proizveo Thales imaju domet veći od 6 kilometara i da se mogu ispaljivati ​​s različitih platformi na zemlji, moru i zraku.

Prošlog ponedjeljka, Rusija je ispalila više od 200 projektila i bespilotnih letjelica na Ukrajinu, ubivši sedam ljudi i pogodivši energetske objekte širom zemlje u onome što je Kijev nazvao "najmasovnijim" napadom u ratu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.