OTKAZANA NASTAVA I LETOVI

Kina očekuje udar tajfuna koji je pogodio Aziju

Uz vjetrove maksimalne brzine od 245 kilometara na sat u blizini svog oka, Jagi je drugi najjači tropski ciklon na svijetu od početka 2024.

Škole su zatvorene, a letovi otkazani. Facebook

Dž. R.

6.9.2024

Južna Kina je danas zapljusnuta jakom kišom i snažnim vjetrovima zbog tajfuna Jagi (Yagi). Škole su zatvorene, a letovi otkazani jer jedna od najjačih oluja koja je pogodila Aziju krenula je prema kopnu duž obale kineske tropske pokrajine Hainan.

Udvostručena snaga

Uz vjetrove maksimalne brzine od 245 kilometara na sat u blizini svog oka, Jagi je drugi najjači tropski ciklon na svijetu od početka 2024., nakon atlantskog uragana Beril (Beryl) kategorije 5, koji je ranije pogodio SAD. 

Više nego udvostručene snage nakon razaranja sjevernih Filipina ranije ove sedmice, očekuje se da će Jagi od petka poslijepodne stići do obale Kine i kretati se od Venčanga u Hainanu do Leizhoua u Guangdongu. 

Ekstremni uvjeti

Vjetar i kiša bili su tokom noći i danas ujutro po cijeloj regiji popraćeni snažnom grmljavinom i munjama. Saobraćajne veze širom južne Kine bile su uglavnom prekinute, a mnogi su letovi otkazani u Hainanu, Guangdongu, Hong Kongu i Makau.

Najduži pomorski prelaz na svijetu, glavni most koji povezuje Hong Kong s Makaom i Zhuhaijem u Guangdongu, također je zatvoren. 

U financijskom središtu Hong Konga berza je zatvorena, kao i škole. Oznaka snage 8, što označava treći po snazi tajfun, bit će na snazi ​​najmanje do 12 sati, priopćio je hongkonški opservatorij. 

Sve jači tajfuni

Kineska vlada poslala je radne grupe u Guangdong i Hainan kako bi upravljale prevencijom poplava i tajfuna, objavila je službena novinska agencija Xinhua. Dolazak super tajfuna u pokrajinu Hainan vrlo je rijedak, budući da je većina tajfuna koji zahvataju tu pokrajinu, koja je ujedno i najveći kineski otok, klasificirana kao slaba.

Od 1949. do 2023. Hainan je zahvatilo 106 tajfuna, ali samo devet je bilo klasificirano kao super tajfuni. Tajfuni postaju sve jači, potaknuti toplijim oceanima, zbog klimatskih promjena, kažu naučnici.

Prošle sedmice tajfun Shanshan pogodio je jugozapadni Japan, što je bila najjača oluja koja je pogodila tu zemlju u posljednjih nekoliko desetljeća. Yagi, koji je u srijedu navečer ojačao u supertajfun, japanska je riječ za kozu i za sazviježđe Jarca, mitskog bića koje je pola koza, pola riba.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.