PROEVROPSKI STAVOVI

Francuski premijer rijetko privlači pažnju u inozemstvu: Ovaj put su stvari drugačije

Krajnje desničarski Nacionalni nacionalni (RN) drži Barnierovu sudbinu u svojim rukama i mogao bi u svakom trenutku odlučiti srušiti buduću vladu

Barnier: EU poslovi mu jača strana. FENA

FENA

6.9.2024

Iako francuski premijer rijetko privlači pažnju čelnika u inozemstvu, budući da predsjednik ima više ovlasti, političke okolnosti učinile su stvari ovaj put drugačijim, piše Euractiv.

Fokus na stavovima

Poznat u Briselu kao "EU pregovarač o Brexitu", imenovanje Mišela Barniera (Michela) odmah je pozdravila šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (von der Leyen) koja se fokusirala na njegove proevropske stavove.

Izbor predsjednika Emmanuela Makrona (Macron) također je zadovoljio politički establišment u Berlinu, dok su se u Londonu mišljenja fokusirala na potencijalni utjecaj na odnose s Ujedinjenim Kraljevstvom kao i na njegovu tačnu ulogu u francuskoj politici.

- Čudno mi je to što su Barnierova jača strana EU poslovi, ali Makron će htjeti zadržati primat francuske EU politike. A Barnier nije imao iskustva kao ministar ili zamjenik za financije i proračun, što će mu biti najveći izazov, uključujući očuvanje povjerenja tržišta - rekao je lord Piter Rikets (Peter Ricketts), predsjednik Odbora za evropska pitanja Doma lordova.

Masovni protesti

Krajnje desničarski Nacionalni nacionalni (RN) drži Barnierovu sudbinu u svojim rukama i mogao bi u svakom trenutku odlučiti srušiti buduću vladu.

U međuvremenu, čelnik krajnje ljevice Žan-Luk Menenšon (Jean-Luc Mélenchon), čija je lijeva koalicija Nouveau Front Populaire zauzela prvo mjesto na nedavnim parlamentarnim izborima, rekao je da su “izbori ukradeni francuskom narodu” i pozvao na masovne proteste tokom vikenda.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.