PORTUGAL

Pet zatvorenika pobjeglo iz strogo čuvanog zatvora

Pobjegli su popevši se ljestvama uz zid i imali su vanjsku pomoć

Dva od pobjeglih 5 zatvorenika. SNCGP

Dž. R.

9.9.2024

Strogo čuvan zatvor u Portugalu ostao je bez pet zatvorenika koji su uspjeli pobjeći. Među njima je i Britanac Mark Kemeron Roskelir (Cameron Roscaleer). Pokrenuta je velika potraga nakon što su u subotu pobjegli iz zatvora Vale de Judeus oko 70 km sjeverno od glavnog grada Lisabona.

Iskoristili ljestve

Pobjegli su popevši se ljestvama uz zid i imali su "vanjsku pomoć", rekla je portugalska zatvorska služba, prenosi novinska agencija Reuters.

Roskelir služi devetogodišnju zatvorsku kaznu zbog otmice i pljačke, javljaju portugalski mediji.

Vale de Judeus je strogo čuvani zatvor s kapacitetom od 560 zatvorenika, navodi se na web stranici zatvora. Zatvorska služba saopćila je da se bijeg dogodio u subotu ujutro, u 10 sati po lokalnom vremenu

Ekstremno opasni

Osim Roscaleera, među pet pobjeglih zatvorenika su i dva Portugalca, Argentinac i Gruzijac, pišu portugalski mediji. Dvojica portugalskih bjegunaca služila su 25-godišnje kazne za kaznena djela uključujući trgovinu drogom, kriminalno udruživanje, krađu, pljačku i otmicu, rekli su za Reuters iz portugalske zatvorske službe.

Preostala trojica bili su osuđeni za kaznena djela poput krađe, otmice i pljačke.

Portugalski nacionalni sindikat zatvorskih čuvara, Sindicato Nacional do Corpo da Guarda Prisional (SNCGP), podijelio je fotografije zatvorenika na društvenim mrežama.

Frederico Morais, voditelj SNCGP-a, rekao je za portugalski kanal SIC Noticias da su zatvorenici ekstremno opasni i da im se javnost ne bi trebala približavati.

Međunarodna saradnja

Morais je također rekao da se bijeg dogodio zbog nedostatka zatvorskih čuvara, što je značilo da u nadzornim tornjevima nije bilo ljudi, izvijestila je portugalska novinska stranica Diario de Noticias.

Zatvorska služba priopćila je da su muškarci pobjegli "uz vanjsku pomoć i pomoću ljestava, koje su zatvorenicima omogućile da se popnu uza zid i pobjegnu".

Portugalska policija je navodno zatražila međunarodnu saradnju kako bi uhvatila pet zatvorenika.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.