U VIŠE REGIJA

Ukrajina pokrenula velike napade na Rusiju dronovima: Ima i mrtvih

Tokom noći gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin također je kazao da je više od deset dronova oboreno iznad Moskovske oblasti na putu za glavni grad

Napadi širom Rusije. Screenshot

S. S.

10.9.2024

Ukrajina je sinoć pokrenula napad bespilotnim letjelicama na više ruskih regija, a između ostalih Brjansk, Moskvu, Tulu, Kalugu, Belgorod, Kursk, Orel, Voronjež, kao i regiju Krasnodarskog kraja.

Guverner Moskovske oblasti Andrej Vorobjov rekao je da je dječak (9) ubijen, a da su još tri civila povrijeđena u napadu dronom u gradu Ramenskoje, gradu koji se nalazi 46 kilometara jugoistočno od Moskve. Ukrajina još nije komentarisala napad.

Videosnimke eksplozija koje su se čule iznad Brjanske oblasti objavili su lokalni stanovnici na društvenim mrežama pola sata iza ponoći po lokalnom vremenu. Guverner Aleksander Bogomaz utvrdio je da je protuzračna odbrana tokom noći oborila 59 ukrajinskih dronova.

Kasnije tokom noći gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin također je kazao da je više od deset dronova oboreno iznad Moskovske oblasti na putu za glavni grad.

Sobjanin je izvijestio da hitne službe gase požar na 11. i 12. spratu stambene zgrade u Ramenskoju. Srušeni ostaci drona također su pronađeni u blizini međunarodne zračne luke Žukovski, nekih 36 kilometara jugoistočno od središta Moskve.

Više od 30 međunarodnih i domaćih letova, koji su trebali poletjeti između ponoći i 7 ujutro po lokalnom vremenu, odgođeni su u aerodromu Vnukovo zbog napada. Aerodrom Domodedovo u Moskovskoj oblasti zatvoren je u ranim jutarnjim satima.

U Tulskoj oblasti navodno su oborena dva drona, a krhotine su pale na energetski objekt. Prema izvještajima ruskih državnih medija, nije bilo povrijeđenih niti prekida opskrbe.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.