PITANJE ABORTUSA

Tramp nastavio s istim tvrdnjama: Demokrate žele ubiti bebu u devetom mjesecu trudnoće

Dodao je da se kandidat za potpredsjednika Tim Volc posebno zalagao za to

Tramp: Upitao Haris hoće li ubiti bebu i nakon rođenja. AP

Dž. R.

11.9.2024

U prvoj predsjedničkoj debati između predsjedničkih kandidata Kamale Haris (Harris) i Donalda Trampa (Trump) jedno od gorućih pitanja je bilo pitanje abortusa.

Radikalne demokrate

Tramp je odgovor na pitanje počeo tvrdnjom da demokrate zapravo žele dozvoliti abortus u devetom mjesecu trudnoće, priča koju je pričao i na debati sa Džo Bajdenom (Joe Biden) tokom posljednje debate. 

On tvrdi da su demokrate radikalni po tom pitanju i da se kandidat za potpredsjednika Tim Volc (Walz) posebno zalagao za abortus u devetom mjesecu.

On kaže da je pomogao da se to pitanje prepusti saveznim država na odlučivanje te naglašava da vjeruje u iznimke u slučajevima silovanja i incesta.

Uvredljiv stav

Potpredsjednica Kamala Haris kritizirala je ono što je nazvala "Trampovim zabranama abortusa".

- Ne treba napustiti svoju vjeru ili duboko ukorijenjena uvjerenja da bi se složili s vladom, a Donald Tramp sigurno ne bi trebao govoriti ženi šta da radi sa svojim tijelom - rekla je.

Također je kazala da je njegov stav uvredljiv za žene Amerike, svo vrijeme ga gledajući dok je on izbjegavao da pogleda u nju. 

Tramp je pitao svoju protivnicu da li bi ona dozvolila abortus u "sedmom mjesecu, osmom mjesecu, devetom mjesecu ili čak poslije rođenja?"

Haris je na to odmahnula glavom.

- Hajde, molim vas - odgovorila je s podsmijehom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.