GUBI U ANKETAMA

Tramp ne pristaje na novu debatu: Ovo su svi razlozi zašto

CNN navodi da se bivši predsjednik ne želi ponovo poniziti

Tramp: Smatra da je pobijedio ud ebati. Instagram

Dž. R.

prije 4 dana

Donald Tramp (Trump) republikanski kandidat za predsjednika i veliki zabavljač, odustao je od nove debate. 

Rezultati anketa

Bivši predsjednik je objasnio kako mu ne treba revanš jer je pobijedio u debati održanoj u utorak navečer.

- Budući da smo odradili dvije debate i da su obje bile uspješne, neće biti treće. Ionako je prekasno, glasanje je praktički već počelo - rekao je jučer Tramp na predizbornom skupu u Arizoni.

Trump se osvrnuo na tu temu i na svojoj platformi Truth Social. 

- Kada borac izgubi bitku, prve riječi iz njegovih usta su: 'Želim revanš' - napisao je Tramp, implicirajući da je Kamala Haris (Harris) izgubila debatu.

Tvrdio je da ankete pokazuju da je on pobijedio, ali ankete provedene neposredno nakon toga pokazale su da glasači smatraju da je Haris bila bolja. Prve ankete o podršci na izborima govore o povećanoj podršci Kamali Haris.

Novo poniženje

CNN navodi kako postoji dodatan razlog za Trampovu nesklonost dodatnoj debati, ne želi se ponovo poniziti. Naime, bivši američki predsjednik, koji inače ne može odoljeti prilici da dominira malim ekranom, tokom rasprave s Haris bio je nespreman i bez fokusa te je prokockao najbolju priliku da porazi protivnicu na predstojećim izborima.

Kamala Haris je nakon debate kazala kako ona i njezin protukandidat duguju glasačima dodatnu raspravu. S obzirom na to da je Tramp odbio takav prijedlog, njena kampanja može likovati nad tim potezom i tvrditi da se Tramp boji nove debate.

Poznato je da republikanski kandidat zna promijeniti mišljenje, no njegova najava da neće biti nove debate se čini dosta odlučnom. Tokom skupa u Arizoni, koji je očito trebao biti fokusiran na ekonomsku politiku, Tramp je još uvijek djelovao uznemireno zbog utorka navečer.

Na početku govora je dugo pričao o raspravi, žaleći se na odgovore Haris i tvrdeći da mu je ABC News sve smjestio. 

- Ljudi su rekli da sam bio ljut tokom debate. I da, ljut sam jer je Džo Bajden (Joe Biden) dopustio da 21 milion ilegalnih migranata stigne u naše zajednice - rekao je Tramp.

Lažne tvrdnje

Još je prerano reći kako je tačno debata utjecala na izbornu utrku. Dodatno, rezultat rasprava često nije dobar pokazatelj izbornog rezultata. No, očito je da oba kandidata shvaćaju da su izbori sasvim blizu.

Demokrati nisu osvojili Sjevernu Karolinu od 2008., a ta bi savezna država mogla pobuditi alternativni put do Bijele kuće ako Haris ne uspije dobiti Pensilvaniju. I Haris i Tramp trebaju pridobiti umjerene birače, a za to koriste vrlo različite pristupe.

Haris je jučer obećala ujediniti zemlju, dodvoravajući se tradicionalnim republikancima koji nisu zadovoljni Trampom. Bivši predsjednik pak pokušava preplašiti Amerikance. Konstantno spominje kako su SAD okupirali stranci, odbjegli zatvorenici i kriminalci. Opet je ponovio lažne tvrdnje koje šire konzervativci da haićanski migranti u Springfieldu, u Ohiju, kradu i jedu kućne ljubimce.

Jasan odjek

Tramp za sada još uvijek vodi protiv Haris u većini anketa kada se glasačima postavi pitanje o ekonomiji i imigraciji. Dakle, iako njegova retorika mnogim liberalima djeluje grubom i neotesanom, njegova poruka jasno odjekuje među milionima Amerikanaca.

Brajan Lanca (Bryan Lanza), viši savjetnik Trampove kampanje, kazao je da je odbijanje nove debate taktička odluka. 

- Ne radi se o strahu, već o prioritetima pred kraj izborne kampanje. Imamo bolje predikcije za intervjue jedan na jedan, skupove, odlaske u razne države nego za dodatnu debatu koja bi mogla smanjiti Trampove šanse za pobjedu - kazao je Lanca za CNN.

Neki analitičari smatraju da bi se bivši predsjednik mogao i predomisliti. Alisa Fara Grifin (Alyssa Farah Griffin), komentatorica CNN-a koja je radila kao Trampova glasnogovornica u Bijeloj kući, smatra da bi republikanski kandidat mogao promijeniti stav spram debate kako se bude približavao dan izbora.

- Mogao bi se predomisliti. Ako Kamala Haris padne u anketama zbog svog nastupa u debati, Trump bi je mogao za nekoliko sedmica ponovo izazvati na raspravu. Ili ako postane tijesno i ako se stvari zaoštre u zadnjih osam sedmica, možda će mu trebati neki veliki nastup kako bi i dalje konkurirao Haris - kazala je Grifin. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.