JEDNA OD NAJNIŽIH

Prvi put od 1978. godine: Kina donijela odluku o podizanju starosne granice za penzionisanje

Zakonodavci azijske države su već podržali plan koji podrazumijeva podizanje starosne granice

Kina: Odluka o podizanju starosne granice stupa na snagu 1. januara. Platforma X

N. H.

prije 4 dana

Kina je donijela odluku da će podići starosnu granicu za penzionisanje, prvi put od 1978. godine, koja će stupiti na snagu 1. januara 2025. godine, čime se nadaju da će usporiti smanjenje radne snage i podstaći ekonomija. 

Zakonodavci azijske države su već podržali plan koji podrazumijeva podizanje starosne granice. Za muškarce će se ta granica podići sa 60 na 63 godine, a za žene sa 50 na 55, odnosno sa 55 na 58.

Odluka je donesena nakon najave vladajuće Komunističke partije da će starosna granica porasti na "dobrovoljan i fleksibilan način". 

Omogućavanjem većem broju ljudi da rade suprotstavit će se demografiskim promjenama koje opterećuju drugu ekonomiju svijeta. 

Međutim, postoji rizik da će se ovom odlukom uzrokovati nezadovoljstvo građana.

Zapravo, ono već postoji, a postoji bojazan da će poslodavci diskriminirati starije osobe. Ipak, vlasti su obećale da će riješiti to pitanje. 

Inače, starosna granica za penzionisanje u Kini je među najnižima u svijetu, uprkos tome što je životni vijek značajno duži. 

Većom poreskom osnovicom i prolongiranjem penzionisanja ublažit će se pritisak na finansiranje penzija usljed ubrzanog starenja stanovništva. 

Pretpostavka je da će do 2035. godine 30 posto stanovništva u Kini imati 65 godina i više, dok ih je 2021. bilo 14,2 posto, piše portal Business Times.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.