POGLAVAR KATOLIČKE CRKVE

Papa Franjo se vratio u Rim nakon svog najdužeg putovanja

Epsko putovanje argentinskog pape u četiri nacije bilo je putovanje za koje su neki vjerovali da je bezumno, ako ne i nemoguće

Papa Franjo. Fena

FENA

prije 4 dana

Papa Franjo vratio se u Rim u petak nakon naporne 12-dnevne turneje po Aziji i Pacifiku, prkoseći zdravstvenim problemima kako bi se povezao s vjernicima od džungle Papue Nove Gvineje do nebodera u Singapuru.

Avion u kojem je bio 87-godišnji pontifik sletio je u Rim nešto prije 19:00 sati - čime je uspješno završeno Franjino najduže putovanje u trajanju i udaljenosti otkako je postao poglavar 1,4 milijarde rimokatolika prije više od 11 godina.

Epsko putovanje argentinskog pape u četiri nacije bilo je putovanje za koje su neki vjerovali da je bezumno, ako ne i nemoguće, za nekoga koga su posljednjih godina mučili zdravstveni problemi, od bolova u koljenu i išijasa koji su ga prisiljavali da koristi invalidska kolica do nedavnih napada gripe i bronhitisa.

Ali uspješno putovanje i njegov gotovo zanosni doček u Indoneziji, Papui Novoj Gvineji, Istočnom Timoru i Singapuru jasno su dali energiju papi - koji se ipak povremeno borio da drži oči otvorene tokom kasnih liturgijskih čitanja ili da izgleda fokusiran tokom formalne vojne parade.

Na živom, završnom međureligijskom sastanku u Singapuru, papa se našalio s mladima u publici, pozivajući ih da poštuju druga uvjerenja, izbjegavaju da budu "robovi" tehnologije i da pobjegnu iz svojih zona udobnosti.

- Ne dozvolite da vam se stomak ugoji, ali neka vam se udeblja glava - rekao je papa, podižući smijeh u masi.

- Kažem da rizikuješ, izađi tamo. Mlada osoba koja se plaši i ne rizikuje je stara osoba - rekao je.

Hstorijska tura, koja je prvobitno planirana za 2020., ali je odgođena zbog pandemije Covid-19, uključivala je 43 sata leta i udaljenost od 32.000 kilometara.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.