TRAGEDIJA

Žena (57) preminula u Dolomitima: Snijeg nju i partnera uhvatio nespremne

Onda je počeo padati snijeg, a turisti iz Kanade su najvjerovatnije izgubili orijentaciju i skrenuli s planinarske staze

Dolomiti (Ilustracija). Bucket listy

N. H.

prije 3 dana

Na planinarenju u Dolomitima je ženu (57) i njenog pratitelja iznenadio početak padavina, te turistica nije preživjela naglo zahlađenje. 

Turisti su putovali u Park prirode Puez-Gajsler i htjeli su pješačiti Šlurhute na nadmorskoj visini od 2.306 metara do Puezhute, koja se nalazi na 2.475 metara. 

Onda je počeo padati snijeg, a turisti iz Kanade su najvjerovatnije izgubili orijentaciju i skrenuli s planinarske staze.

Par je uputio poziv za pomoć u četvrtak navečer. Bili jako iscrpljen i ozbiljno pothlađeni. Počela je utrka s vremenom. U spašavanju nije bilo moguće koristiti spasilački helikopter jer su bili loši vremenski uslovi.

- Neprestano smo pokušavali poletjeti helikopterom, ali nije išlo. Tokom tog vremena izgubili smo ženu - rekao je voditelj spasilačkog centra u gorskoj službi spašavanja Val Gardena.

Zbog toga su spašavatelji morali krenuti pješke s vrećama za spavanje i šatorom. Trebalo im je dva sata da stignu do para i time su izgubili važno, spasonosno vrijeme. 

Žena je još uvijek reagirala kada su spasitelji došli do nje, ali se više nije mogla pomjeriti – i preminula je nakon kratkog vremena na rukama spasitelja. Prema riječima gorskih spašavatelja, dvoje planinara bilo je dobro opremljeno, ali, vjetar jačine oko 50 km/h i hladnoća bili su previše ekstremni.

Žena je preminula na planini. Zbog lošeg vremena muškarac je morao još jednu noć provesti na mjestu nesreće s dvojicom gorskih spašavatelja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.