KOD KANARSKIH OTOKA

Užas u vodi: Morski pas napao Njemicu (30), umrla je

Žena je izgubila nogu u napadu morskog psa, a kasnije je preminula od srčanog udara dok je prevozio spasilački helikopter

Morski pas ugrizao ženu za nogu. Face

E. Ć.

prije 4 sata 18 minuta

Njemačka turistkinja (30) preminula je u blizini španskih Kanarskih otoka nakon što je ugrizao morski pas.

Žena je izgubila nogu u napadu morskog psa, a kasnije je preminula od srčanog udara dok je prevozio spasilački helikopter, prenio je AFP.

Plovila je britanskim katamaranom Atlantikom nekih 278 nautičkih milja jugozapadno od otoka Gran Kanarije kada je naletio morski pas. Napadnuta je dok je plivala pored katamarana, naveo je Reuters.

Hitne službe primile su upozorenje u 12:55 s pozivom na medicinsku evakuaciju i poslale su vojni avion i helikopter nakon što su kontaktirale i marokansku obalnu stražu.

Žena je ukrcana u helikopter navečer oko 18 sati i bila je upućena u bolnicu u grad Las Palmas na Gran Kanariji kada je umrla, rekao je glasnogovornik.

Inače, napadi morskih pasa rijetki su, s ukupno 69 potvrđenih neprovociranih napada širom svijeta i 14 smrtnih slučajeva prijavljenih prošle godine, prema Međunarodnoj datoteci o napadima morskih pasa.

Posljednji smrtonosni napad desio se prije manje od mjesec dana kada je morski pas ubio 16-godišnjeg srednjoškolca na Jamaji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.